Nestandardní vzhled ovoce a zeleniny už nebude v EU překážkou

Ani jedna mrkev, ani okurka, nebo švestka nepřijdou kvůli nestandardnímu tvaru nazmar. Evropská komise zrušila několik předpisů o tom, jak má ovoce a zelenina vypadat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: Comstock Images

Zase bude o trochu evropské byrokracie méně. Ode dneška přestávají platit unijní standardy pro vzhled a tvar některých druhů zeleniny a ovoce. Končí tedy diskriminace třeba takových hříček přírody, jako jsou různě zakroucené okurky nebo květáky neobvyklých forem. U některého ovoce ovšem předpisy pro to, jak mají vypadat, ještě zůstanou.

Meruňky, švestky, třešně, lilky, okurky nebo třeba i žampiony už nebudou muset mít přesnou velikost a odpovídat představám unijních norem o jejich tvaru. Pro 26 plodů rostlin Evropská komise zrušila závazné předpisy určující vzhled zboží, které se mohlo na společném trhu prodávat jako prvotřídní. Jak k tomu přišel například žampion připomínající tvarem spíš malého slona, než úhlednou masitou nožku s kloboukem, aby skončil v koši, nebo krmivu pro zvířata, jen proto, že někdo určil přírodě normy, jak má své výtvory formovat.

Stejný osud jako nestandardní žampion mohl stihnout třeba mrkev, které narostly dvě špičky, nebo která při probíjení se zeminou musela obrůstat kámen. Evropská komise se rozhodla zrušit předpisy u některých druhů plodin, aby se ty kusy, které nevyhovují předpisům nevyhazovaly, když jim kromě tvaru nic k prvotřídní kvalitě nechybí. V době ekonomické krize je podle eurokomisařky pro zemědělství Mariann Fischer Boelové potřeba nabídnout lidem alternativu. Ovoce a zelenina nerovných, neideálních tvarů by mohly být levnější.

Předpisy vytvořené v roce 1988 ale zůstanou platné pro některé druhy plodů. Citrusy, jablka, broskve, hrušky nebo třeba i jahody stále mají nad sebou bič unijního kánonu krásy. Ty, které se mu budou vymykat, se mohou prodávat, ale s výrazným označením, že jsou určeny ke zpracování. Nestandardní jablka, papriky nebo rajčata tak čeká perspektiva v ovocné přesnídávce, nebo v kečupu.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme