Peptidové nanočástice proti mozkovým infekcím

1. červenec 2009

Spektrum zbraní proti nebezpečným mozkovým infekcím a mikroorganismům rezistentním na antibiotika rozšířil vynález nanotechnologů ze Singapuru.

Meningitida je zánět mozkových obalů, vyvolaný některými druhy bakterií nebo virů. Encefalitida je zase prudký zánět mozku, který může být způsobený bakteriemi nebo může provázet onemocnění, jakými jsou malárie a syfilida. Meningitida a encefalitida mohou být - stejně jako jejich kombinace, kterou lékaři označují jako meningoencefalitidu - pro pacienta fatální. Léčba je obtížná, protože většina antibiotik neprochází přes hematoencefalickou bariéru, která brání přechodu látek z krve do mozku.

Singapurští výzkumníci tento týden v časopise Nature Nanotechnology oznámili, že k léčbě mozkových infekcí vyvinuli speciální druh peptidových nanočástic. Jsou složené z aminokyselin - tedy stavebních jednotek proteinů - a na svém povrchu nesou unikátní chemickou strukturu. Právě díky ní dokážou z krevního oběhu "přestoupit" přímo do mozku a v místech postižených zánětem hubit bakterie. Podle vědců si peptidové nanočástice poradí nejen s bakteriemi, které jsou rezistentní vůči široké škále antibiotik, ale také s patogenními houbami a kvasinkami.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio