Středně velké černé díry existují!

2. červenec 2009

Astronomům z Leicesterské univerzity se podařilo to, co už mnozí vzdali. Najít černou díru střední velikosti.

Černé díry jsou objekty s tak velkou hustotou a silnou gravitací, že žádný objekt - dokonce ani světlo - nemůže jejich oblast opustit. Všechny dosud známé černé díry existují "ve dvou váhových kategoriích". První jsou obrovská monstra, která jsou milionkrát až miliardkrát hmotnější než Slunce. Druhou představují relativně malé objekty, které jsou jen 3x až 20x hmotnější než Slunce. Nic mezi nimi astronomové až dosud neznali.

Důkaz, že středně velké černé díry přece jen existují, přinesl rentgenový teleskop XMM-Newton, který na oběžnou dráhu vyslala Evropská vesmírná agentura. Na okraji galaxie ESO 243-49, vzdálené 290 milionů světelných let, detekoval rentgenový "podpis" neznámé černé díry, která je asi 500x hmotnější než Slunce. Dostala označení HLX-1. Její objev, který popisuje článek v Nature, může objasnit mechanismus, kterým vznikají velké černé díry.

Malé černé díry jsou pozůstatky masivních hvězd, ale jak se tvoří ty velké, zatím nikdo přesně neví. Podle jedné teorie vznikají splýváním černých děr o střední velikosti. K tomu, aby tato hypotéza mohla být prozkoumána, až dosud chyběla právě středně velká černá díra...

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.