Počet lidí bez práce je v Evropě nejvyšší za poslední roky

Nezaměstnanost v Evropě je nejvyšší za poslední roky. V Unii je bez práce víc než 21 miliónů lidí. Čísla Evropského statistického úřadu ukazují, že v květnu nezaměstnanost v sedmadvacítce vystoupala na 8,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

To je nejvyšší hodnota za poslední 4 roky. Ještě vyšší je nezaměstnanost v zemích platících eurem. Bez práce je tam 9,5 procenta lidí, což je nejvíc v desetileté historii eurozóny.

Ve srovnání s dubnem o zaměstnání přišlo 385 000 lidí v EU a 273 000 v eurozóně.

Nejhůř jsou na tom Španělé. Jejich nezaměstnanost se blíží k 10 procentům. Vůbec nejrychleji ale ztrácejí práci lidé v Pobaltí, které je nejsilněji postiženo současnou hospodářskou krizí. V Česku nezaměstnanost lehce přesáhla 6 procent.

Oproti loňskému květnu je to skoro dvouprocentní nárůst. Evropská komise proto upozorňuje, že pracovní místa budou v Evropě kvůli krizi nadále ubývat.

EK: Začněte podnikat

Lidé bez práce můžou rozjet vlastní podnikání. To je podle Evropské komise jeden z receptů na boj s rostoucí nezaměstnaností. Brusel chce začínajícím drobným podnikatelům poskytnout počáteční půjčku. K dispozici má být až 500 miliónů eur, tedy asi 13 miliard korun.

Například Kadeřnice, která přišla o práci a chce si otevřít vlastní salón. Banka by jí ale do začátku jejího podnikání nikdy nepůjčila. To je příklad situace, kdy by nezaměstnaný mohl počítat s evropskou pomocí. Komisař pro sociální věci Vladimír Špidla upřesnil, kdo by mohl půjček využít.

"Půjčky jsou otevřené všem, ale chceme pomoct především znevýhodněným osobám a mladým, kteří jsou nejvíce zasaženi nezaměstnaností."

Komise chce, aby se mohly tyto půjčky poskytovat už v příštím roce. Návrh ale ještě musejí schválit členské státy a Evropský parlament," upřesňuje Špidla.

Přečtěte si také:
Evropská komise předloží svůj plán na boj s nezaměstnaností
Komise chce dát 500 miliard korun na boj s nezaměstnaností

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme