Předzásobte se plynem, vzkázala Evropská komise členským státům Unie

Připravit se na možné výpadky dodávek plynu. To doporučila Evropská komise členským zemím Unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn - zásobník /ilustrační foto/

Plyn - zásobník /ilustrační foto/ | Foto: Česká plynárenská unie

Po jednání Koordinační skupiny pro zásobování plynem (složené ze zástupců států, tranzitních společností i koncových spotřebitelů) vyzvala Evropská komise ke spolupráci spolu sousedící země. Má se tím snížit riziko tvrdých dopadů případného přerušení toku plynu z Ruska.

Podle názoru Koordinační skupiny je potřeba zvýšit připravenost na případné přerušení dodávek plynu. A to vzhledem k nejisté situaci se skladováním suroviny v ukrajinských zásobnících. Píše se v prohlášení vydaném Evropskou komisí. Doporučila tedy členským státům naplnit před zimou jejich zásobníky pro případ opakování plynové krize. Vzájemné propojení sítí a spolupráce mohou podle Komise také snížit rizika spojená s možnými výpadky, podobnými jako letos v lednu.

Ukrajina má totiž kvůli hospodářské recesi potíže s platbami za plyn dodaný Ruskem. 7.července musí zaplatit za červnové dodávky 300 milionů dolarů, které shání. Spolu s mezinárodními finančními instiucemi včetně Světové banky hledá cesty, jak získat úvěr převyšující 4 miliardy dolarů, aby mohla naplnit své zásobníky plynem ještě teď za nižší, letní ceny.

ČTĚTE TAKÉ:

Ukrajina by mohla získat půjčku na úhrady dodávek ruského plynu
Evropská unie možná pomůže Ukrajině nakupovat ruský plyn
Naftogaz: Plynárenské firmy z EU by si na Ukrajině mohly skladovat plyn

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme