Airbusu Air France selhalo řízení, stroj se rozpadl nárazem na hladinu oceánu

Airbus A330 společnosti Air France letící na lince Rio de Janeiro - Paříž se rozlomil nárazem na hladinu Atlantiku a nikoli během letu, jak se původně předpokládalo. Takový je závěr předběžné zprávy úřadu pro vyšetřování, kterou zveřejnili právě dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pátrání po troskách airbusu A330

pátrání po troskách airbusu A330 | Foto: AFP

Podle zprávy úřadu pro vyšetřování leteckých nehod nebylo letadlo společnosti Air France zničeno za letu, ale narazilo na hladinu moře ve velké rychlosti a rozlomilo se. Příčinou mohly být chybné informace rychloměru - takzvané pitotovy trubice během letu zřejmě zamrzly.

Náraz na hladinu byl nečekaný a cestující na něj nebyli připraveni. Potvrzují to nalezené záchranné vesty, z nichž ani jedna nebyla nafouklá.

Předběžná zpráva vyšetřovací komise tedy příliš jasno do celého případu nevnesla. Možná proto, že dosud nebyly nalezeny černé skříňky a vyšetřovatelé se tedy nemohli opřít o letový záznam. Pátrání po skříňkách bude pokračovat ještě minimálně dva dny, ale šance na jejich nalezení není příliš velká.

Ze zprávy také vyplývá, že přestože se v oblasti vyskytovaly až středně silné turbulence, počasí nebylo významným faktorem této nehody.

Letadlo společnost Air France se zřítilo 1. června do Atlantiku, když letělo z Rio de Janeira do Paříže. Při leteckém neštěstí zahynulo všech 228 lidí na palubě. Mezi oběťmi bylo nejvíc Francouzů (61) a Brazilců (58). V uplynulých týdnech se z vody podařilo vyzvednout 51 těl a asi 400 součástí letadla. Další pátrání bylo odvoláno.

O neštěstí jsme napsali:
Signály nepocházejí z černých skříněk zříceného Airbusu
Air France odškodní oběti leteckého neštěstí
Letectvo našlo v Atlantiku těla pasažérů zříceného stroje Air France
Zřícené letadlo Air France se zřejmě rozpadlo za letu
Francouzské ministerstvo připouští, že se airbus mohl zřítit po útoku teroristů
Konec pochybností, úlomky jsou z pohřešovaného letounu Air France
Brazílie potvrdila, že trosky v moři patří letadlu Air France
Pátrání po troskách Airbusu A 330 je stále bezvýsledné
Letadlo Air France se stovkami cestujících zřejmě spadlo do Atlantiku

Jan Šmíd, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme