Šéf OSN je v Barmě, setkání s vězněnou Su Ťij nejisté

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun navštíví Barmu. Jednat chce s představiteli vojenské junty i opozice. Hlavním cílem jeho historické mise ale je osvobození vězněné nositelky Nobelovy ceny míru Su Ťij.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace za propuštění Su Ťij

Demonstrace za propuštění Su Ťij | Foto: AFP

Pan Ki-mun před odletem do Rangúnu přiznal, že jeho mise bude velmi obtížná. Do poslední chvíle také neměl potvrzené setkání s vězněnou opoziční vůdkyní Su Ťij. Ta je nyní držena v nechvalně proslulé věznici Insein a čeká na verdikt soudu o dalším trestu.

Těsně před ukončením jejího domácího vězení ji totiž v jejím domě tajně navštívil Američan John Yettaw. Toho po dvou dnech barmská vojenská junta zatkla a Su Ťij obvinila z porušení domácího vězení i přesto, že Američan přišel do jejího domu bez pozvání. Disidentce za porušení domácího vězení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

O schůzku se Su Ťij chce šéf OSN osobně požádat nejvyššího představitele barmského režimu, generála Than Šweje. Su Ťij, která je považována za ikonu demokracie, strávila třináct z uplynulých devatenácti let za mřížemi či v domácím vězení. Za tu dobu se s ní mohlo setkat jen několik málo zahraničních politiků. Jedním z nich byl v polovině 90. let i Alexandr Vondra.

Přečtěte si také:
Vězněné nositelce Nobelovy ceny míru Su Ťij je dnes 64 let
EU vyzvala k propuštění Su Ťij a vyjádřila podporu íránské opozici
Evropská unie demonstrativně podpoří barmskou disidentku Su Ťij
Ve středu Studio Česko patřilo situaci na Barmě
Kohout jménem EU vyzval Barmu k okamžitému propuštění Su Ťij
V Barmě začal soudní proces se světoznámou disidentkou Su Ťij
Vůdkyni barmské opozice hrozí pět let za mřížemi

Robert Mikoláš, Milan Slezák, Martina Hanáčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme