Hygienici nedoporučují koupání v jihočeských vodách

3. červenec 2009

Bouřky a povodně negativně ovlivnily kvalitu vody v koupacích oblastech v rekreačních zónách jihočeského regionu. Voda obsahuje až na výjimky velké množství pevných nečistot, je zakalená a koupání hygienici proto nedoporučují.

Na Orlíku, který zachytává vodu ze dvou nejexponovanějších jihočeských řek, Blanice a Otavy, naměřili hygienici nejhorší kvalitu ve Vojníkově, kde voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Hygienici tady koupání nedoporučují a v pětistupňové škále hodnocení ji ocenili čtyřkou. Podobně je na tom jindřichohradecký rybník Vajgar.

O stupínek lépe na tom s kvalitou vody jsou Podolsko na Orlíku a Horní Planá na Lipně. Tam je pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů mírně zvýšená. U některých vnímavých jedinců se už mohou vyskytnout zdravotní komplikace.

Stupněm dvě byla ohodnocena voda u Radavy na Orlíku, voda v blízkosti Lipna nad Vltavou a Černé v Pošumaví na Lipně a také rybník Hejtman na Třeboňsku. Nejlépe dopadl a jedinou jedničku získal Staňkovský rybník na Třeboňsku.

Spustit audio