Tisícovky lidí se podepisují pod petici za zrušení náhubkového zákona

Dva a půl tisíce lidí zatím podepsalo na několika akcích na pražském Václavském náměstí petici za zrušení takzvaného náhubkového zákona. Novela trestního řádu a zákona, která má chránit oběti trestných činů, zakazuje například zveřejnování policejních odposlechů. Hnutí Nespokojení občané, které petici organizuje, nechce čekat na rozhodnutí Ústavního soudu. Na ten se se stížností na náhubkový zákon obrátily tři desítky senátorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf modrý

Paragraf modrý | Foto: Filip Rožánek

Podle místopředsedkyně hnutí Marie Kindermannové chtějí petiční archy předat poslancům, kteří vzejdou z podzimních voleb: "Rádi bychom v co nejkratším čase získali co největší počet podpisů, a pak ty petice předáme v Poslanecké sněmovně. Předpokládáme, že to ovlivní případně i názor soudu, který má rozhodnout o tom, jestli tento zákon má nebo nemá být zrušen."

Petici podle Kindermannové podepsaly i některé známé osobnosti. Podpořili ji například herci Jan Kačer a Bořivoj Navrátil nebo teolog Tomáš Halík.

Další souhlasící mohou podepsat petici proti náhubkovému zákonu i na internetu. Předseda sdružení Petr Kindermann dodal, že elektronický dokument, který vznikl před pěti dny, už podepsaly asi tři stovky lidí. Nespokojení občané podle něj zároveň chystají další protestní akci proti takzvanému náhubkovému zákonu v polovině července. Podle toho, jak rychle budou podpisy přibývat, rozhodne hnutí, kdy petici předá parlamentu. Rozhodně to prý bude až po podzimních volbách.

Návrh, aby Ústavní soud zrušil část zákona, která zakazuje zveřejňování identity podezřelých a obětí některých trestných činů či citace z policejních odposlechů, už dřív podala skupina 34 senátorů. Senátoři požadují, aby v zákoně zůstal pouze zákaz zveřejnění osobních údajů obětí zločinů. Dál má platit zejména v případě dětí a mladistvých. U dospělých se zákaz vztahuje například na oběti násilných trestných činů nebo zločinů proti lidské důstojnosti.

Zákon, zakazující například zveřejňovat policejní odposlechy, platí od počátku dubna. Na konci května se premiér Jan Fischer dohodl s médii na přípravě novely zákona s tím, že se k tomu bude ustaví skupina zástupců významných českých veřejnoprávních i komerčních médií. Vláda také souhlasila s poslaneckým návrhem novely tohoto zákona.

Přečtěte si také:
Takzvaný náhubkový zákon je třeba změnit, vznikne expertní skupina
Poslanecká novela takzvaného náhubkového zákona má podporu vlády
Vláda by měla projednat změny v náhubkovém zákoně
V Česku byla omezena svoboda tisku, interpeloval europoslanec
Senátoři budou od Ústavního soudu žádat zrušení náhubkového zákona
Novela trestního řádu
Další díl trapné války politiků a novinářů - zveřejňování odposlechů

Václava Marešová, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme