Česko vyhrálo arbitráž kvůli Union Bance

Česko uspělo v arbitráži s bývalým majitelem Union Banky. Společnost Investmart požadovala po státu sedm miliard korun. Vadilo jí, že banka před lety neobdržela stejnou veřejnou podporu jako konkurenční peněžní ústavy. Arbitrážní nález ale nárok Investmartu zcela zamítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Česko vyhrálo arbitráž o sedm miliard s bývalým majitelem Union banky. Tou je italsko-nizozemská společnost Invesmart a v arbitráži obviňovala ministerstvo financí, že Union Banka neobdržela veřejnou podporu srovnatelnou s pomocí poskytnutou konkurenčním bankám.

Pro Česko je vítězství velkým úspěchem, říká právní zástupkyně České republiky Karolína Horáková: "Rozhodčí nález dal obraně České republiky za pravdu vlastně ve všech bodech. To znamená, my jsme se ubránili všem tvrzením, která zde padala."

Podle ministra financí Eduarda Janoty mělo líčení zásadní význam pro změnu vnímání České republiky jako státu, který údajně trvale porušuje práva zahraničních investorů.

Přečtěte si také:
Krach Union banky bude mít arbitrážní dohru
Konkurz na zkrachovalou Union banku prověřuje policie
Stíhaní manažeři Union banky byli propuštěni z vazby

Milan Kopp, Petr Medek, Monika Rybáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme