Začala platit novela energetického zákona, řeší například černé odběry

Energetici mají ode dneška novou zbraň proti nelegálním odběrům elektřiny. Začala totiž platit novela energetického zákona. Norma by měla zjednodušit podnikání v energetice, upravuje kontrolu nad energetickým trhem, vytváří prostor pro dohodu mezi odběratelem a dodavatelem a určuje, co je a není nelegální odběr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina

Elektřina | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle novely budou provozovatelé rozvodných soustav v zastavěných částech obcí hradit výstavbu přípojek nízkého napětí, potvrdil to Radiožurnálu bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman z ODS:

"V zastavěném území obce hradí všechny přípojky elektřiny distributor. Doposud to bylo pouze do určité vzdálenosti. Mimo zastavěné obce platí distributor přípojku pouze do 50 metrů. Pokud je přípojka delší, někdo si například postaví rodinný domek uprostřed pole, tak si to bude muset zaplatit."

Norma mimojiné řeší i otázku černých odběrů energie. Podle mluvčího Ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského budou muset dodavatelé proudu častěji kontrolovat zařízení pro odběr elektřiny.

"Nový energetický zákon přichází s úpravami v problematice černých odběrů. Distribuční společnosti budou mít nově povinnost zajistit jednotlivé části elektroměru proti neoprávněné manipulaci a také povinnost pravidelně kontrolovat správnost měření spotřeby elektřiny," uvedl Bartovský.

Změny si vyžádal tvrdý postup elektrárenské skupiny ČEZ proti lidem podezřelým z odebírání elektřiny načerno. Doposud byl černý odběr upravený pouze vyhláškou.

Přečtěte si také:
Kontroly odběratelů elektřiny budou častější
Podnikání v energetice bude jednodušší a přehlednější - novelu schválil Senát
Hrátky s cenou elektřiny
Spor ČEZu a údajných černých odběratelů proudu se přiostřuje
Ve Východočeské energetice vznikl útvar s názvem Netechnické ztráty
Černí odběratelé způsobují energetikům milionové ztráty

Květa Moravcová, Zbyněk Zykmund, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme