El Niňo se mění

7. červenec 2009

V letech, kdy se projevuje klimatický jev El Niňo, bývá v Atlantiku oproti průměru méně hurikánů. Jak se ale zdá, v budoucnu to tak docela platit nebude.

Podle vědců se totiž El Niňo začíná měnit. Japonci novému typu dokonce dali jméno El Niňo Modoki, přičemž slovo modoki znamená "podobný, ale jiný". Klasický El Niňo se formuje ve východním Pacifiku, zatímco nový typ vzniká spíš v centrální části Pacifiku. Její oteplení je přitom spojováno se zvýšeným výskytem bouří a hurikánů podél Mexického zálivu a ve střední Americe. Takže místo toho, aby El Niňo snížil počet atlantických hurikánů, bude se podle vědců z Georgijského technologického institutu chovat přesně opačným způsobem.

Zvýšený počet hurikánů v letech, kdy se projevuje El Niňo, je ta špatná zpráva. Dobrá je, že nový typ je daleko předvídatelnější. Proč tomu tak je, vědci zatím netuší. Očekávají však, že budou moct obyvatele ohrožených oblastí před hurikány varovat s několikaměsíčním předstihem. Jasné není ani to, proč se El Niňo vůbec začal měnit na El Niňo Modoki. Může jít o přirozenou oscilaci klimatického jevu, ale stejně tak to může být důsledek stoupajících teplot atmosféry.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.