Přes 150 mrtvých po zásahu proti ujgurským muslimům v Číně

Čínské bezpečnostní jednotky se střetly s ujgurskými muslimy. Při násilnostech, které vypukly v autonomní oblasti Sin-Ťiang, zemřelo přes 150 lidí, víc než osm set dalších utrpělo zranění. Peking viní z vyprovokování nepokojů separatisty. Proč ale zemřelo tolik lidí, Čína nevysvětlila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah čínských ozbrojených sil v Urumči

Zásah čínských ozbrojených sil v Urumči | Foto: AFP

Čínská státní televize CCTV vysílala záběry z ulic metropole autonomní oblasti Sin-ťiang Urumči. Na jednom z nich hoří autobusy, na druhém se dvě zakrvácené čínské dívky vzájemně podpírají.

Jak prohlásil Li Č', komunistický šéf Urumči, odpovědnost za vyvolání nepokojů nese opoziční vůdkyně Rebiya Kadeerová, žijící v exilu v USA. Známá bojovnice za práva osmimilionové ujgurské menšiny v Sin-ťiangu ale obvinění odmítá a zásah čínských sil přirovnává k loňskému potlačení protestů tibetských mnichů ve Lhase.

Podle čínských médií mají policisté a vojáci situaci v Sin-ťiangu pod kontrolou a pokračuje zatýkání organizátorů protestu. Úřady také nechaly zablokovat internet a v oblasti nefungují ani mobilní telefony.

Přečtěte si také:
Číňané přišli o děti, úřady je prodaly do zahraničí
Čína odložila prodej počítačů s blokačním softwarem
V Hongkongu 100.000 lidí pochoduje za demokracii
Čína popravila přes 20 lidí zapletených do obchodu z drogami
Dalajlama si přeje demokratický Tibet

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme