Dalajláma slaví 74. narozeniny

Nejvyšší tibetský duchovní se dožívá 74 let, k narozeninám mu i přes protesty Číny osobně blahopřejí zahraniční politici. Dalajlámovy narozeniny slaví i tisíce Tibeťanů v sídle exilové vlády v indické Dharamsale i na dalších místech. Zdravotní stav nejvyššího tibetského duchovního ale vyvolává spekulace o tom, kdo se stane jeho nástupcem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajláma v Dharamsale

Dalajláma v Dharamsale | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Šestice australských poslanců se v Dharamsale ohradila proti tvrzení Pekingu, že se vměšují do vnitřních záležitostí Číny. Podle nich totiž právě Čína svým řešením tibetské otázky vyvolala pozornost celého světa.

Pod dohledem policie vyjadřují úctu Dalajlámovi i tisíce Tibeťanů žijících v Nepálu, a to i přesto, že tamní vláda v předvečer Dalajlámových narozenin oznámila, že nebude tolerovat žádné protičínské aktivity.

V Indii, Nepálu a dalších zemích dnes v exilu žije na 140 tisíc Tibeťanů. O tom, zda jejich nového duchovního vůdce vybere oproti staletým tradicím sám Dalajláma, zatím není rozhodnuto. Nesouhlasí s tím ani Peking, který trvá na tom, že nového Dalajlámu musí schválit komunistické úřady.

Přečtěte si také:
Dalajlama si přeje demokratický Tibet
Čína varuje Francii: Už žádné námluvy s Dalajlámou
Hlas Tibetu svádí v éteru bitvu s čínskými rušičkami
Čína znovu otevře Tibet zahraničním návštěvníkům
V Číně protestovaly stovky Tibeťanů, policie je rozehnala

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme