V kůži německého dálničního policisty

7. červenec 2009
Zblízka

Historicky nejdelší kolony by se letos o prázdninách měly tvořit na německých dálnicích. Na svědomí to budou mít hlavně staveniště o rekordní délce až tisíc kilometrů. Hodně napilno bude mít tím pádem taky tamní dálniční policie. O její práci toho leccos víme z oblíbeného televizního seriálu Kobra 11.

Míříme k místu, kde hoří osobní auto a jakkoli jsem měl a mám poměrně idealistickou představu o chování německých řidičů, tak se nám opakovaně stalo, že se hlavně luxusním autům v levém pruhu policejnímu vozu uhýbat nechce.

"Půjde v první řadě o to označit a uzavřít místo požáru. Hlavní úkol ale bude na hasičích. Ti by snad už měli být na místě," odhaduje policejní důstojník Knappe. Ten dnes spolu s kolegyní Röslerovou tvoří hlídku, s níž se dvousetkilometrovou rychlostí řítím po dálnici A37. "V takovýchto případech jde o to, aby třeba kouř z hořícího auta neznepříjemňoval život řidičům," dodává mladý policista.

Když jsme dorazili k místu nehody, byl už požár auta uhašen a jiná policejní hlídka měla situaci plně pod kontrolou. Ale to už mířím s duem Röslerová-Knappe k dalšímu zásahu. Jeden z motoristů totiž viděl, jak z projíždějícího auta odletěl střešní box a ten je z dálnice pochopitelně třeba odstranit. "Podle mě to je trochu nepravděpodobné, protože jsme o tom obdrželi jediný telefonát," říká policista Knappe.

Tentokrát se však policista mýlil, protože poklop ze střešního boxu skutečně na asfaltu ležel. To už jsme ale věděli o novém úkolu, a sice posílit jinou hlídku, která zastavila podezřelou čtveřici Litevců. Policisté si nadsadili gumové rukavice a kontrolují posádku litevského auta, v němž bylo nalezeno malé množství drog. Jedná se o zevrubnou osobní prohlídku.

"Byla to náhoda, jeden z Litevců hledal pas a z kapsy mu vypadl sáček s marihuanou. To musí být k vzteku. Je jí ale jen minimální množství. Litevec se nesnaží nic zapírat. Tvrdí, že drogu koupil v Kolíně nad Rýnem," prozradil policista.

Mladí Litevci, kteří prý už poněkolikáté míří za prací do Irska, berou celou situaci s klidem. Bylo pro ně evidentně milým překvapením, že jejich kamarád vyvázl jen se stopadesátieurovou pokutou a že smějí pokračovat v cestě.

"Němečtí policisté jsou velcí profesionálové," vysvětluje mi jeden z mladíků lámanou angličtinou. Jeho kolegu ale mrzí, že se na Východoevropany pohlíží paušálně coby na pašeráky a zloděje. Oni prý přitom jen jedou pracovat do Irska.

Komisařka Röslerová a komisař Knappe se vydávají kontrolovat další skutečné i domnělé potížisty za volantem a vstříc dalším nenadálým událostem. Příležitostí vystoupit ze šedo-modrého auta dálniční policie jim my, řidiči, nabízíme pořád příliš mnoho.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio