Majitelé restaurací protestují proti zákazu kouření

5. červenec 2009
Zprávy

Majitelé kaváren a restaurací v Chorvatsku se bouří proti zákonu, který zakazuje kouření na veřejných místech. Kvůli zákazu prý lidé přestávají chodit do hospod a barů a ty začínají krachovat. V Dalmácii dostal infarkt 80letý muž poté, co mu prostitutka nabídla výraznou slevu na své služby.

Zákaz kouření v chorvatských restauracích a kavárnách čeká pravděpodobně novela. Ta by měla být vstřícnější vůči majitelům kaváren, jejichž provozovny nejsou větší než 50 metrů čtverečních. Majitelé by se mohli sami rozhodnout, zda bude kouření v jejich kavárně možné, či nikoli. Kuřáci by podle návrhu novely měli mít v restauracích vymezený prostor oddělený od nekuřácké části. Zákon zapovídající kouření uvnitř restaurací, který platí teprve několik týdnů, se setkává s ostrou kritikou zejména ze strany majitelů restaurací a kaváren. Kvůli zákazu kouření jim prý ubylo až 80 procent hostů. Některé z podniků, mezi nimi i legendární kavárna Paradiso v Dubrovníku, dokonce ukončily provoz. Minulý týden zůstalo ve městě Sinj a jeho okolí na protest proti tomuto zákonu zavřeno po dobu 24 hodin asi 200 restaurací.

Vládní strana Chorvatské demokratické společenství si do svého čela jasnou většinou zvolilo designovanou premiérku Jadranku Kosorovou. V obou funkcích tak nahradila Ivo Sanadera, který se ve středu dva roky před koncem premiérského mandátu překvapivě vzdal všech politických úřadů. V pátek chorvatský prezident Stjepan Mesič pověřil šestapadesátiletou Kosorovou, aby sestavila novou středopravou vládu. Podle chorvatské ústavy znamená totiž odstoupení ministerského předsedy zároveň rezignaci celé vlády.

Šestnáctiletá česká dívka ohlásila včera na policii, že ji v Konavji nedaleko Dubrovníku znásilnil neznámý muž. Policie násilníka vypátrala během několika hodin. Jedná se o 39letého místního muže, který nyní ve vazbě čeká na soud. Pokud mu bude prokázána vina, půjde nejméně na tři roky do vězení.

Osmdesátiletý chorvatský důchodce zemřel na infarkt poté, co mu prostitutka přislíbila poskytnout na své služby slevu. Informuje o tom list Slobodna Dalmacija. Senior prý vyhledával ženiny služby pravidelně. V osudný den mu prostitutka ze Splitu nabídla v rámci dobrých obchodních vztahů výraznou slevu. Dohodnutá cena údajně zněla v přepočtu asi na 120 českých korun. Podle deníku Slobodna Dalmacija poté společně odešli do opuštěného domu, aby obchod dokonali. Když si ale muž sundal kalhoty, postihl ho infarkt. Přivolaní záchranáři mu již nedokázali pomoci.

Bankovní kursy a ceny pohonných hmot:
Zagrebačka banka vyplácí za 1 euro 7 kun a 26 lipa a za 100 českých korun 27 kun 69 lipa. Ceny benzínu a nafty zůstávají stejné. V síti čerpacích stanic INA stojí jeden litr Eurosuperu 95 - 7 kun 90 lip, za eurodiesel zaplatíte 7 kun.

Doprava:
Kvůli vážné dopravní nehodě je zastaven provoz na Jadranské magistrále v úseku mezi městy Opuzena a Rogotinä. Objížďka je značena.

Na tří stém sedmnáctém kilometru dálnice A1 u sjezdu na Šibenik se kvůli dopravní nehodě jezdí pouze jedním jízdním pruhem.

Zvýšený provoz je na většině silnic ve směru k moři a v blízkosti turistických center. Podobná je situace i na většině hraničních přechodů.

Také dnes mohou být silnice na Jadranu místy mokré a kluzké, jeďte proto opatrně.

Počasí 6. července:
Zítra bude na Jadranu oblačno až polojasno, místy se mohou objevit přeháňky a bouřky. Povane mírný severozápadní až západní vítr. Ranní teploty 19 až 24, odpolední 24 až 29 st. C. Teplota moře 23 až 27 st. C.

Upozornění pro jachtaře: zítra se může místy objevit neverin. Povane převážně severozápadní a západní vítr o rychlosti 4 až 10 uzlů, v nárazech může dosáhnout až 16 uzlů. Moře bude na stupni 1 až 3. Viditelnost 10 až 20 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio