Ministryně spravedlnosti Kovářová: Česku hrozí kolaps vězeňství

České věznice jsou neúměrně přeplněné. Počet odsouzených v celách překročil 22 tisíc. Na závěr kontrolní cesty po některých českých věznicích to v Ostravě oznámila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Pokud se podle ní v současné době něco nepodnikne, mohlo by dojít i ke kolapsu vězeňství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za mřížemi

Za mřížemi | Foto: Ministerstvo vnitra ČR | Zdroj: AFP

"Všechny věznice, kde se vykonává výkon trestu, jsou na samé hranici přeplněnosti. Některé z nich jsou přeplněné až na 130 procent," uvedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Ředitel vězeňské služby Luděk Kula Radiožurnálu řekl, že ve věznicích je teď nejvíce osob od roku 2000.

"K dnešnímu dni jsme historicky překonali počet 22 tisíc vězňů v českých věznicích. Máme kapacity na 18.600, takže se jedná vlastně o zhruba 15 procent přeplnění. Je to historicky za posledních 10 let nejvíc," uvedl Kula. Například věznice v Ostravě Heřmanicích je stavěna na zhruba 700 odsouzených, v současné době tam ale vykonává trest 860 mužů.

V případě, že by se počet vězňů nadále zvyšoval, musely by se věznice podle Kuly odklonit od humanizace a navíc by odsouzení museli přebývat i ve vězeňských prostorách, které pro to nejsou určeny, například v tělocvičnách.

"Hledáme další budovy, prostory. Myslím si, že velmi významně napomůže projekt domácího vězení, který bychom chtěli spustit od příštího roku," dodala ministryně spravedlnosti Kovářová.

Přečtěte si také:
České věznice praskají ve švech, situace začíná být krizová
Ministerstvo spravedlnosti chystá novinku - místo cely domácí vězení
Ombudsman: České věznice jsou přeplněné a mají nedostatek zaměstnanců

Andrea Brtníková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme