S létem začíná období vážných úrazů dětí

9. červenec 2009
Zprávy , Zprávy

Prázdninové měsíce jsou obdobím, kdy se pravidelně zvyšuje počet vážných dětských úrazů. Těžká zranění bývají při skocích do vody a také při rekreačních sportech. Doktoři ostravské fakultní nemocnice léčí během prázdnin většinou desítky dětí.

Největším problémem jsou úrazy po pádu na kolečkových bruslích. Jak upřesnil mluvčí nemocnice Tomáš Oborný, mladí bruslaři často podceňují nošení ochranné přilby.

"Je sice pravda, že používání přilby nás neuchrání například od poranění krční páteře, ale pokud by každý in-line bruslař používal přilbu, riziko poranění hlavy by se dle výzkumu snížilo zhruba o 85 procent a riziko poranění mozku až o 88 procent," zdůraznil mluvčí.

Co do počtu prázdninových úrazů se jejich množství v posledních letech nijak dramaticky nezvyšuje. Mění se ale jejich charakter. "Ubývají závažné úrazy hlavy a centrálního nervového systému z autonehod, ale objevují se úrazy i v této oblasti, které se týkají zejména rekreačních aktivit," říká primář dětského ARO Michal Hladík.

Trvalým problémem jsou těžké úrazy dětí při koupání, konkrétně při skocích do vody. Skok do neznámého místa vede často k poškození páteře a invalidnímu vozíku.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio