Podpisů pod peticemi proti zákazu kouření přibývá

7. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatští námořníci, kteří byli v zajetí somálských pirátů, jsou už doma. Na Jadranu bude zítra proměnlivo, teploty do 28 st. Celsia. Podpisů pod peticemi proti zákazu kouření přibývá.

V Chorvatsku neustávají protesty proti zákonu, který zakazuje kouření v restauracích. Hospodářská komora dubrovacko-neretvanského kraje obdržela petici s 3000 podpisy lidí, kteří volají po změně tohoto zákona. Další petice s 18 000 podpisy míří do Záhřebu ze Splitu.

"Očekáváme pozitivní reakci na tuto iniciativu. Řada klubů, kaváren a restaurací, které nemají venkovní terasu, zaznamenala velký pokles v návštěvnosti," říká předseda dubrovnického cechu hoteliérů Stjepan Perič, který je sám nekuřák.

Zákaz kouření nepoškozuje podle jeho slov jen živnostníky, stěžují si na něj i sami hosté. Protikuřácký zákon platí od 6. května letošního roku a kromě restaurací se vztahuje i na pracoviště a úřady. Zapálit si cigaretu je možné jen ve vymezených kuřárnách či na terasách restaurací. V případě porušení zákona hrozí pokuta u jednotlivců 1000 kun, u právnických osob do 15 000 kun.

Chorvatský parlament odhlasoval důvěru vládě designované premiérky Jadranky Kosorové. Ta ve funkci nahradila Ivo Sanadera, který ve středu rezignoval na všechny politické úřady. Kosorová se podle agentury Reuters zavázala k rychlým zásahům v boji proti ekonomické krizi a hodlá oživit pozastavené přístupové rozhovory s Evropskou unií.

Čtveřice chorvatských námořníků, členů posádky belgické lodě Pompeje, kteří byli 72 dnů v zajetí somálských pirátů, se včera štastně vrátili domů. "Bylo to hodně náročné, nikomu bych to nepřál zažít. Je mi líto dvou stovek dalších námořníků, kteří jsou ještě v zajetí pirátů," řekl 48letý Goran Indžič ze Splitu. Loď a posádka byly osvobozeny 28. června, když majitel lodi zaplatil pirátům výkupné ve výši tři miliony dolarů.

Pokud se v Chorvatsku stanete účastníky dopravní nehody, můžete i z českého mobilního telefonu zavolat na bezplatnou linku 112. Službu konající dispečer vám v případě potřeby zprostředkuje pomoc české policie, která přes léto na Jadranu pomáhá našim občanům. Doporučuje se vyžádat si od policie potvrzení o poškození vozidla, bez kterého není možné opustit území Chorvatska. Opatřete si i kontakty na další účastníky nehody, případně na jejich pojišťovnu. Pro urychlení vyřízení pojistky je praktické si vozidlo také vyfotit.

Policie má právo na 24 až 48 hodin zadržet účastníkům nehody cestovní doklad. Nejpozději do dvou dnů proběhne přestupkový soud, na jehož základě viník uhradí pokutu a soudní výlohy. Rozhodně nejste povinni podepisovat žádné dokumenty, kterým nerozumíte. Český občan má právo požadovat přítomnost tlumočníka do českého jazyka.

Na jazzový koncert můžete dnes vyrazit do kulturního domu Zvonimir v Solinu u Splitu. Od půl deváté večer zde hraje Jazz quartet Elvise Staniče. Vstup je zdarma.

V galerii umění Branislava Deškoviče ve městě Bol na ostrově Brač byla zahájena výstava díla akademického sochaře Paška Čule, který žije a pracuje v nedalekém Supetru. Nejčastějším motivem, který tento umělec zpracovává, je žena.

Bankovní kurzy a ceny pohonných hmot:
Splitska banka vyplácí za 1 euro 7 kun a 27 lipa a za 100 českých korun 26 kun 63 lipa. Ceny benzínu a nafty šly od dnešní půlnoci o trochu dolů. V síti čerpacích stanic INA stojí jeden litr Eurosuperu 95 - 7 kun 65 lipa, za eurodiesel zaplatíte 6 kun 95 lipa.

Doprava:
Zvýšený provoz je hlášen na hraničním přechodu Kaštel, ostatní hraniční přechody jsou volné.

Trajekty plují podle plavebních řádů.

Počasí 8. července:
Zítra bude zpočátku proměnlivě oblačno, odpoledne se bude vyjasňovat, zejména na severním Jadranu se ale mohou objevit přeháňky a bouřky. Povane mírný jižní vítr, na severu očekáváme odpoledne buru. Ranní teploty 19 až 24, odpolední 22 až 28 st. C.
Teplota moře 23 až 28 st. - nejteplejší je moře u Zadaru.

Upozornění pro jachtaře: zítra se může místy objevit neverin. Na severním Jadranu můžou udeřit jižní a jihozápadní větry o rychlosti do 40 uzlů! Moře bude na stupni 2-4. Viditelnost 10 až 20 km, místy kvůli sumaglici, což je takový mlžný opar, pouze 4 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu