Většina padělků zadržených v EU pocházela z Číny

Příliv padělaného zboží na evropský trh roste. Celníci v členských zemích Unie zadrželi mnohem více zfalšovaných značkových výrobků než před rokem. Největším dodavatelem padělků do evropských obchodů je Čína. Píše se to v pravidelné zprávě Evropské komise o případech porušování práv duševního vlastnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úkryt zboží

Úkryt zboží | Foto: Celní správa

Evropští celníci zadrželi více než jednou tolik padělaných výrobků než v předchozím roce. V celních skladech a pak ve spalovnách nebo bazarech skončilo 179 milionů falšovaných věcí. Více než polovina z nich pocházela z Číny.

Největší nárůst zaznamenali celníci u audiovizuálních nosičů. Skoro 80 milionů zadržených disků představuje vzrůst jejich padělání o neuvěřitelných 2300 procent.

Stále častěji se ale také padělají hračky, elektronika, kosmetika a léky. Nejčastěji se vyrábějí falešné pilulky podobné viagře, což může spotřebiteli přinést zdravotní újmu a také zklamání, že se po užití léku nedostavil očekávaný účinek.

Číně jako největšímu producentovi padělků začínají ale konkurovat další státy. Podle unijních statistik ve Spojených arabských emirátech například bují výroba padělků cigaret a Indie se profiluje jako zdatný padělatel léků.

Přečtěte si také:
Evropská unie se chce spojit proti padělatelům značkových výrobků
Inspektoři budou sledovat brněnskou tržnici
Kontroloři objevili při razii na tržnici v Brně padělatelskou dílnu
Na unijním trhu přibývá padělané kosmetiky a hygienických potřeb
Za padělky knihy o Potterovi vyměřil soud pokutu 300 tisíc a roční podmínku
Policie varuje před padělanými dálničními známkami

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme