10. 7.

10. červenec 2009

Dub Colossus: A Town Called Addis

Před několika měsíci zaregistrovali tuzemští fanoušci world music velmi dobrou zprávu: alba renomovaného britského vydavatele Real World mají českého distributora, a tím je brněnská nezávislá značka Indies. Jedním z prvních titulů, které se k nám touto cestou dostaly, byl skutečně výjimečný ediční počin, etiopský projekt A Town Called Addis, za nímž stojí jeden ze členů Transglobal Underground, Nick Page, známý též jako Count Dubulah. V tomto případě zvolil zcela nové umělecké jméno, Dub Colossus.

Projekt inspirovalo jeho setkání s místními hudebníky v Addis Abebě, hlavním městě Etiopie, v srpnu 2006. "První nahrávání probíhalo v období dešťů v chatrči se střechou z vlnitého plechu a do improvizovaného studia doléhal zvenčí pokřik hrajících si dětí, štěkání psů, což dodávalo nahrávkám atmosféru - a jeden vokální part naopak zcela znehodnotily zvuky vzteklé kočky, která honila krysu," vzpomíná Nick Page. Tyto "terénní" nahrávky pak Page dále zpracovával v Anglii, a k dokončení alba přizval loni v březnu do studií Real World špičkové hudebníky a zpěvačky z Addis Abeby.

Tazeb Kush

Azmari Dub

Etiopská hudba představuje i v africkém kontextu skrytý poklad, zůstala totiž dlouho nedotčená západními vlivy. K její izolaci od světových médií přispěla i dekády trvající represivní diktatura a občanské válka. Mezi rockovými hudebníky ale představuje etiopská hudba téměř kultovní předmět zájmu, k jejím propagátorům patří například Robert Plant, Brian Eno a Elvis Costello. V příští skladě uslyšíme zpěv Sintayehu 'Mimi' Zenebe, kterou producent alba Nick Page označuje za "etiopskou Edith Piaf."

Shem City Steppers

Shegye Shegitu (Blue Nile Mix)

Yeka Sub City Rockers

Na albu A Town Called Addis hostuje i jedna z nejslavnějších etiopských zpěvaček, Tsedenia Gebremarkos, která získala roku 2004 africkou hudební cenu Kora jako nejlepší vokalistka Východní Afriky.

Neh Yelginete

Mercato Music

Black Rose

Spustit audio