Lány na Kladensku se staly Vesnicí roku ve Středočeském kraji

12. červenec 2009

Lány na Kladensku zvítězily v konkurenci 39 přihlášených obcí a získaly titul Vesnice roku. Slavnostní vyhlášení proběhlo v lánské sokolovně. Na podzim se Lány utkají s vítězi z jednotlivých krajů v celostátním kole. Slavnostního vyhlášení soutěže se zúčastnila i redaktorka Jana Huzilová...

V Lánech jsou na své ocenění patřičně hrdí... "Poprvé jsme se do soutěže přihlásili v loňském roce," říká lánský zastupitel a předseda kulturní komise Roman Havelka, "snažíme se, mimo jiné, aktivně přistupovat k obnově a udržování tradic a rozvíjet bohatý kulturně společenský život vesnice, a tím i upevňovat sousedské vztahy a zájem lidí o dění v obci. Jsme rádi, že se loni našemu úsilí dostalo ocenění v podobě Modré stuhy právě za společenský život v obci."

Ani v roce 2009 neusnuly Lány na vavřínech. "Letos jsme se rozhodli jít do soutěže znovu, zkusit zaútočit na metu nejvyšší, zlatou stuhu, a získat nepominutelnou milionovou odměnu," dodává Havelka, "a povedlo se. To, že jsme Vesnicí Středočeského kraje roku 2009, je zásluha všech aktivních lánských obyvatel. Získané finance investujeme do chodníku na Slovanku."

Podle pravidel soutěže je vítězná obec hostitelem slavnostního setkání, na kterém se předávají všechna ocenění v příslušném kraji. A tak se 10. července sjeli do Lán zástupci ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva zemědělství, Středočeského kraje, přihlášených obcí a dalších organizací, které se na pořádání soutěže podílejí.

V pět odpoledne začal v lánské sokolovně slavnostní ceremoniál, při kterém převzaly oceněné vesnice kromě Modré, Bílé, Zelené a Oranžové stuhy řadu dalších ocenění a diplomů.

Zlatou stuhu, která patří vítězům předají Lánům až v rámci vyhodnocení celostátního kola soutěže, do kterého nyní postoupily. "Věřím, že s takovým týmem lidí jsme i zde schopni se ctí obstát a Středočeskému kraji ostudu rozhodně neuděláme," uvedl starosta vítězné obce Karel Sklenička.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio