Málo kalorií skutečně prodlužuje život

13. červenec 2009

Dvacet let dlouhá studie provedená na opicích dokazuje, že pokud se chceme dožít vysokého věku v relativně dobré kondici, měli bychom se vážně zamyslet nad heslem "méně je více".

Několik studií naznačovalo, že omezený přísun kalorií prodlužuje život pokusným hlístům a dokonce i laboratorním myším. Otázkou ovšem bylo, jak bude takzvaná kalorická restrikce působit na dlouho žijící živočichy, jakými jsou například primáti. Tým odborníků z University of Wisconsin-Madison v roce 1989 zahájil studii se 30 opicemi druhu makak rhesus, ke kterým v roce 1994 přibylo dalších 46 opic. Všechny byly ve věku 7 až 14 let, přičemž průměrná délka života makaka v zajetí je 27 let.

Během 20 let dlouhé studie měla polovina opic volný přístup k obyčejnému jídlu. Druhá polovina dostávala tu samou dietu, ale o 30 % kalorií lehčí. Z první skupiny do dnešního dne přežila polovina opic. Z druhé skupiny ale stále žije celých 80 % zvířat a nejstarší z nich se nyní těší úctyhodnému věku 29 let. Vědci navíc demonstrovali, že kalorická restrikce je zřejmě nejlepší prevence cukrovky.

Ve skupině opic, která si dopřávala kaloricky bohaté jídlo, se tato civilizační choroba hojně vyskytovala. Ve skupině, která si nuceně utáhla opasky, se nevyskytl ani jediný případ. K podobným závěrům vědci došli také v případě nádorových onemocnění, chorob kardiovaskulárního systému a mozkové atrofie.

Výsledky studie zveřejnil časopis Science.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.