Za nedodělky při instalaci mýtného systému zaplatí Kapsch 171 milionů

Za vady a nedodělky při spouštění první fáze mýtného systému zaplatí firma Kapsch 171 milionů korun. První etapu výstavby dnes uzavřel Fischerův kabinet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána

Mýtná brána | Foto: Marián Vojtek

Podle ministra dopravy Gustava Slamečky se problémy ze strany dodavatele týkaly hlavně úpravy okolí mýtných bran.

"To číslo 171 milionů se skládá ze dvou částí: 50 milionů je za vady a nedodělky systému a pokuty a penále činí 121 milionů korun," upřesnil ministr.

Penále vypočítali znalci. Společnosti Kapsch se například včas nepodařilo upravit terén kolem mýtných bran, postavit ke všem branám žebříky, dodat některé dokumenty k systému nebo převést softwarové licence.

Mýtné pro kamiony nad 12 tun u nás funguje od ledna roku 2007. Spouštění systému ale provázela řada komplikací. Dlouho nebylo jasné, jestli začne plný provoz v plánovaném termínu. Chyběly například elektronické přípojky k mýtným branám. Brány proto provizorně poháněly naftové agregáty.

Smlouva s Kapschem za 22 miliard trvá až do roku 2017, už se ale několikrát měnily dodatky. Podle deníku E15 Kapsch získal od České republiky další zakázku. Firma prý má v příštích několika měsících vyzkoušet kombinovaný systém výběru mýtného na českých dálnicích. Ten využívá současné brány i moderní satelitní technologii. Propojení obou variant by mohlo fungovat při zpoplatnění silnic nižších tříd nebo při výběru mýta za osobní automobily.

K tématu si můžete také přečíst:
V Německu citelně podraží mýtné pro kamióny
Slovensko odkládá termín spuštění elektronického mýta
Do konce prázdnin by mohlo být rozhodnuto o cenách mýtného
Na mýtném se loni vybralo přes pět a půl miliardy korun
Od Nového roku se rozšiřuje mýtné
Kapsch má zajištěný příjem z mýtného do roku 2017

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme