Němečtí protiatomoví aktivisté se sešli se zástupci obcí vytipovaných jako možná úložiště jaderného odpadu

14. červenec 2009

Prostě vypnout! To je název jízdy německých protiatomových aktivistů z Gorlebenu. Na pozvání občanského sdružení Calla přijeli včera do Českých Budějovic na krátkou návštěvu. Gorleben je známý především blokádami transportů vyhořelého paliva, kdy se například aktivisté přivazovali k železnici pomocí řetězů.

Předsedkyně občanského sdružení pro ochranu životního prostředí Tannenberg, Kerstin Rudek, je se svým týmem na cestě po celém Německu a navštěvují místa, kde jsou jaderné elektrárny nebo mezisklady.

Kerstin Rudek ale upřesnila, že smysl jízdy je především výměna informací: "Lidé se zajímají především o své nejbližší okolí. Nejde nám o jednotlivé aktivistky nebo aktivisty, ale o obyvatelstvo. Snažíme se na naší cestě všechna tato místa symbolicky propojit, chtěli bychom celou problematiku pochopit v souvislostech. V našem regionu jsou lidé dobře informovaní a živě se zajímají o své okolí. A bylo by báječné, kdyby to tak bylo všude. Sázíme na informovanou veřejnost, protože když jsou lidé dobře informovaní, tak se také angažují."

Dnes pokračuje občanské sdružení z Gorlebenu demonstrací v Linci. V Českých Budějovicích se potkali s představiteli sdružení Calla i Jihočeské matky. Přijeli ale i obyvatelé Radouně na Jindřichohradecku a Rohozné na Jihlavsku. Obě místa jsou mezi šesti vytipovanými možnými úložišti jaderného odpadu.

Občanské sdružení Rohozná tam založili proto, aby se obyvatelé mohli vyjádřit v referendu, zda chtějí úložiště blízko své obce. Podle předsedkyně Libuše Vyskočilové by měla v Rohozné vzniknout i pozemní laboratoř: "Následně by desítky let pokračovalo hloubení úložiště. Porušila by se tím nádherná okolní příroda a úžasný klid. Je nebezpečí porušení nebo ztráty spodní vody. Aspektů, kterých se obáváme, je hodně. Tisíciletý charakter krajiny se tím nenávratně poničí. Je to velice vážný krok a je potřeba, aby si každý místní člověk ujasnil, k čemu souhlas dává a nedává."

autor: Martin Pokorný
Spustit audio