Rusko chce přehradit Čečencům cestu ke štrasburskému soudu pro lidská práva

Oběti protiteroristických operací v Rusku možná přijdou o možnost obracet se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten by totiž mohl přestat přijímat jejich stížnosti, pokud Rusko přijme adekvátní zákon o kompenzacích pro postižené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský soud pro lidská práva

Evropský soud pro lidská práva | Foto: Alice Tejkalová

Podle statistik se Rusové ve snaze dobýt se spravedlnosti obracejí na štrasburský soud vůbec nejčastěji ze všech národů.

Ruští představitelé mají za to, že evropský soud přezkoumáváním stížností obyvatel Čečenska, kteří se nedomohli spravedlnosti u domácích soudů, překračuje své kompetence. Proto nyní ruští experti pracují na novém zákonu o kompenzacích, který by měl přimět soud ve Štrasburku žaloby obětí protiteroristických operací přestat přijímat.

Rusko je rekordmanem v počtu stížností podaných k Evropskému soudu pro lidská práva, stát přitom drtivou většinu z nich prohrává, což ho přijde na nemalé náklady. V posledních letech evropská soudní instance několikrát rozhodla ve prospěch čečenských obyvatel, kterým přiřkla nárok na kompenzaci od 5 do 100 tisíc euro.

Lenka Kabrhelová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme