Dinosauří doupata

21. září 2010

V roce 2005 objevil paleontolog Anthony Martin v Montaně vůbec první dinosauří doupata. Teď našel ještě další na druhém konci světa.

Dinosauří doupata z Montany jsou stará asi 95 milionů let. O tom, kdo je obýval, není pochyb - v doupatech se našly kosterní pozůstatky dospělce a dvou mláďat do té doby neznámého druhu malého dinosaura, který dostal jméno Oryctodromeus cubicularis. V roce 2006 Anthony Martin, který přednáší na Emory University v Atlantě, se skupinou svých studentů pátral po dinosauřích stezkách v Austrálii. Asi 240 km od Melbourne, na místě jménem Knowledge Creek, ke svému překvapení narazil na něco, co mu přišlo velice povědomé.

Objevil struktury, které se jako vejce vejci - až na to, že se zdály být starší - podobaly dinosauřím doupatům z Montany. Nejdelší a nejlépe zachované doupě má chodbu dlouhou 2,1 m, která se dvakrát zatáčí. Podobná doupata si dnes vyhrabávají hyeny, kojoti, některé želvy a také aligátoři. Zatáčky v podzemních chodbách pomáhají zastavit predátory a udržet správnou vlhkost a teplotu.

Další zkoumání potvrdilo, že australská dinosauří doupata jsou starší než ta z Montany. Pocházejí z doby před 110 miliony let - tedy z období, ve kterém se Austrálie začala oddělovat od Antarktidy. Byla to také doba posledního velkého globálního oteplení, kdy se průměrná teplota na Zemi pohybovala kolem 20 stupňů Celsia. I tak ale dinosauři, kteří žili v jižní Austrálii a Antarktidě, museli během dlouhé a temné polární zimy počítat s teplotou kolem bodu mrazu.

Otázkou bylo, jak ji přežívaly zejména malé druhy dinosaurů, které si hůře udržovaly tělesné teplo. Jednou z navrhovaných teorií bylo zahrabávání pod větve a spadané listí nebo ukrývání se do dutin stromů. Nový objev ale ukazuje, že dinosauři z jižní polokoule mohli stejně jako jejich příbuzní z opačného konce světa řešit zimu pobytem v doupatech.

Který druh dinosaura australská doupata obýval, zatím není jasné. Anthony Martin předpokládá, že šlo o dvounohého ornithopoda, který mohl vážit kolem 10 kilogramů. Svůj objev popisuje v článku, který tento měsíc vychází v časopise Creataceous Research.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.