Severní Irsko zasáhla vlna nepokojů

Severní Irsko hlásí nepokoje u příležitosti tradičních pochodů protestantských oranžistů, kteří si připomínali vítězství krále Viléma Oranžského v bitvě na řece Boyne roku 1690.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belfast - centrum města

Belfast - centrum města | Foto: Milan Kocourek

Na několika místech v Severním Irsku došlo k nepokojům a policisté se dostali do konfliktu s republikánskými demonstranty protestujícími proti pochodům příslušníků protestantského oranžského řádu.

Při nepokojích v několika severoirských městech bylo zraněno 12 policistů z toho 9 v hlavním městě Belfastu, kde byla unesena tři motorová vozidla. V belfástské čtvrti Ardoyne nepokoje pokračovaly dlouho do noci. Podle vyjádření svědků nepokoje zosnovali příslušníci odštěpenecké teroristické organizace Pravá IRA.

Zpravodaj BBC v Belfastu hlásil, že demonstranti házeli zápalné láhve a kameny na policisty snažící se nasměrovat je mimo trasu pochodu příslušníků oranžského řádu. K podobným incidentům došlo v několika jiných městech. Místonáčelník severoirské policie Alistair Finlay řekl, že demonstranti ukázali nejhorší možnou tvář severního Irska - tvář bigotnosti, sektářství a netolerance, která nereprezentuje velkou většinu obyvatelstva.

Milan Kocourek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme