Václav Bartuška: Kontinent čeká další plynová krize

Evropu čeká tuto zimu další plynová krize - ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, vysílaných krátce po 17:30 hod., to řekl velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. Vztahy mezi Ruskou federací a Ukrajinou jsou podle něj totiž dlouhodobě nestabilní. Řešením by měla být stavba plynovodu Nabucco.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Bartuška

Václav Bartuška | Foto: Marián Vojtek

Podle velvyslance Bartušky ale i když bude plynovod spuštěn, Česko stejně zůstane závislé na dodávkách z Ruska.

"Rusko bude hledat i za pomoci různých, ne zcela standardních postupů nějaké dlouhodobé řešení ukrajinské tranzitní situace. Protože Ukrajina je zdaleka největší tranzitní ruský koridor do Evropy. I když postaví Nord Stream, tak se neřeší základní problémy, 80 procent rozpočtu je závislých na vývozu plynu a většina tohoto vývozu jde skrze zemi, se kterou mají komplikovaný vztah."

Plynovod Nabucco má přivést plyn z oblasti Kaspického moře a Střední Asie do Evropy a snížit tak energetickou závislost Evropy na Rusku a vyhýbá se území Ukrajiny.

Celý rozhovor s velvyslancem pro energetickou bezpečnost Václavem Bartuškou uslyšíte ve Dvaceti minutách Radiožurnálu krátce po půl šesté.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.
Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Zdeněk Veselovský, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme