Novým předsedou Evropského parlamentu je polský expremiér Jerzy Buzek

Do čela Evropského parlamentu se poprvé dostal zástupce nové členské země. Předsedou parlamentu se stal bývalý polský premiér Jerzy Buzek. Zvítězil drtivou většinou 555 hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jerzy Buzek

Jerzy Buzek | Zdroj: ČTK

Odstupující předseda parlamentu, německý křesťanský demokrat Hans Gert Pöttering si pro Buzka připravil krátkou gratulaci v polštině a Jerzy Buzek po zvolení prohlásil, že se cítí být reprezentantem milionů občanů těch zemí, které žily ve zlovolném režimu.

"Je to velký den. Hlavně symbolicky. Představitel Střední a Východní Evropy přebírá z vaší vůle - svobodně zvolených europoslanců - odpovědnost za předsednictví parlamentu."

Široká podpora Jerzyho Buzka na post šéfa parlamentu byla předem dohodnutá. Nejsilnější frakce evropských lidovců podepsala se socialisty a liberály technickou dohodu. Podle ní se předsedové po 2,5 roce na postu vymění. Parlamentu pak bude předsedat zástupce frakce evropských socialistů.

Jerzy Buzek se narodil na území Československa na Frýdecko-místecku. Byl jedním z předáků odborového svazu Solidarita ve Slezsku. Jako premiér pravicové vlády zavedl na konci 90.let zásadní reformy. Snažil se také snížit závislost Polska na ruském plynu vybudováním plynovodu z Norska. Následující socialistická vláda, ale jeho plány zmařila.

Do vedení nově zvoleného Evropského parlamentu se dostal také český zástupce. Jedním ze 14 místopředsedů se stal poslanec za ČSSD Libor Rouček. Do funkce ho nominovala frakce evropských socialistů.

Přečtěte si také:
V čele Evropského parlamentu stane poprvé východoevropský politik
Česko usiluje o post místopředsedy Evropského parlamentu, předseda bude asi z Polska
Evropský parlament by mohl poprvé vést politik z bývalého Východního bloku
Volby do Evropského parlamentu mají své vítěze
Velkými poraženými v eurovolbách jsou evropští socialisté

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme