Povodně přidělaly vrásky jihočeským rybářům a rybníkářům

Milionové škody způsobily nedávné záplavy rybářům z Hluboké nad Vltavou. Velká voda odnesla především malé rybky, ale poškodila i některé stavby. Na hrázích, výpustích a podobně mají hlubočtí rybáři škody za zhruba 10 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odtok z odbahněného rybníka Mnich v Netolicích

Odtok z odbahněného rybníka Mnich v Netolicích | Foto: Václav Malina

V prvně zmiňované oblasti přirovnává jednatel společnosti Rybářství Hluboká CZ Vladimír Kaiser škody ke stavu po jarních povodních před třemi lety: "Odhad škod je okolo 12 milionů korun, což bych zhruba přirovnal k jarní povodni v roce 2006. Přesnější čísla se dozvíme až při výlovech. Určité kategorie a stáří ryb máme pojištěné. Přišli jsme hlavně o mladé ročníky, takže nedostatek by se měl projevit za dva až tři roky, kdy by mladé ryby šly jako násada na tržní rybu."

Velká voda poškodila i některá vodohospodářské stavby. Jak ale dodal Vladimír Kaiser, destrukce nikde nehrozí: "Například voda rozebrala boční hráz naháněcího objektu ze Soudného potoka do rybníku Bezdrev, škoda tam je kolem osmi milionů korun. Samozřejmě škody máme zdokumentované a tam, kde je to nutné, už je spravujeme svépomocí. Jedná se většinou o rybníky menšího rozsahu a významu."

Ve Vodňanech, i když byly jednou z nejvíce postižených obcí, mají rybáři škody minimální.

Přečtěte si také:
Povodně zkomplikovaly situaci především jihočeským chovatelům ryb
Pivo může zdražit, kvůli povodním bude málo ječmene

Pavlína Fendeková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme