Evropa i Rusko odsoudily vraždu přední ruské aktivistky Estěmirovové

Evropa odsoudila vraždu další přední ruské aktivistky za lidská práva. Natálie Estěmirovová, která dlouhodobě upozorňovala na porušování lidských práv v Čečensku, byla nalezena mrtvá nedaleko ingušské Nazraně. Podle svědků ji předtím unesli neznámí muži z jejího domu v čečenské metropoli Grozném.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čečensko, Groznyj.

Čečensko, Groznyj. | Foto: Denis Lemasson

Respektovaná ochránkyně lidských práv patřila podobně jako zavražděná novinářka Anna Politkovská ke kritikům postupu ruských bezpečnostních sil na Kavkaze.

Natálie Estěmirovová se stala další obětí v řadě dosud nevyjasněných vražd ruských ochránců lidských práv či kritických novinářů. Aktivistka renomované nevládní organizace Memorial, která jako jedna z mála působila posledních deset let přímo v Grozném, čelila kvůli své práci podle kolegů časté kritice čečenských úřadů.

"Nejsem žádný hrdina, ale obracejí se na nás lidé, kteří potřebují pomoc. A pokud jim ji můžeme poskytnout, budeme v tom pokračovat, nehledě na důsledky," řekla Natálie Estěmirovová Českému rozhlasu před sedmi měsíci. O tom, že držitelka mnoha mezinárodních ocenění byla zavražděna kvůli své práci, nepochybuje podle mluvčí Kremlu ani úřad prezidenta Medvěděva, který nařídil urychlené vyšetření činu.

K vraždě Estěmirové se vyjádřila i EU, a to prostřednictvím švédského předsednictví. Podle něj její vrazi musí být neprodleně konfrontováni s justicí

Stockholm navíc za Unii Rusko vyzývá k plnému objasnění vraždy. Zároveň upozorňuje na to, že obhájci lidských práv v Rusku nemají na růžích ustláno. Dá se čekat, že Moskva bude na tohle prohlášení reagovat s nelibostí. Švédové ruské poměry kritizují dlouhodobě: ministr zahraničí Carl Bildt loni přirovnal ruskou politiku vůči Gruzii k taktice nacistického Německa ve střední Evropě na konci 30. let.

Kolegové zavražděné Estěmirovové viní z její vraždy čečenského prezidenta

Zodpovědnost za vraždu Estěmirovové padá podle šéfa hnutí Memorial Olega Orlova přímo na hlavu čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Jak Orlov připomněl v ruských médiích, šéf prokremelské čečenské administrativy několikrát osobně známé aktivistce vyhrožoval a označil ji dokonce za svého osobního nepřítele. Sám Kadyrov podle agentury Interfax prohlásil, že se sám chce zasadit o vypátrání pachatelů, jak doslova uvedl, hrozného činu.

Přečtěte si také:
V Rusku přišla o život další přední aktivistka za lidská práva
V Rusku došlo k dalšímu brutálnímu útoku na novináře
Generální prokuratura se odvolala proti verdiktu v případu vraždy Politkovské
Ruský soud osvobodil tři muže obžalované z podílu na vraždě Politkovské
Ruská opozice se obává redukce vysílání Rádia Svobody

POSLECHNĚTE SI PŘÍSPĚVEK NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ingušsku byla nalezena zavražděná Natalja Estěmirovová z hnutí Memorial jen několik hodin poté, co byla v Čečensku unesena. Voláme zpravodajce Lence Kabrhelové.

Lenka Kabrhelová, Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme