Jižní Morava se vzpamatovává z další přívalové bouře

Po další průtrži mračen, která včera večer opět zasáhla prakticky celý kraj, uklízejí lidé na Jižní Moravě. Největší komplikace hlásí Blanensko a Brněnsko. Škody napáchala bouře i na Vysočině v okolí Žďáru nad Sázavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proudy vody po bouřce

Proudy vody po bouřce | Zdroj: ČTK

Zatopené sklepy a další nemovitosti, spadané stromy na silnicích - to byly nejčastější příčiny stovek zásahů profesionálních i dobrovolných hasičů. Naštěstí zatím nejsou hlášeny extrémní škody.

V centru Brna kvůli desítkám centimetrů vody na ulicích málem zkolabovala doprava. Policie dokonce musela evakuovat z cel několik zadržených osob, voda totiž pronikla do suterénu služebny v Příční ulici. Uzavřený pro veřejnost je po bouřce známý hrad Veveří. Proudy vody tam poškodily elektrické vedení a poničily cestu.

Zvedly se také hladiny řek. Ráno kolem osmé hodiny kulminovala Svratka před Brněnskou přehradou těsně nad hranicí třetího stupně povodňové aktivity. Kvůli tomu hasiči v noci z preventivních důvodů vyklidili dětský tábor v Herolticích. Do tamního kulturního domu odvedli 85 dětí.

Na novomlýnských nádržích hledali vodní záchranáři šestnáctiletého chlapce, který si vyjel na gumovém člunu. Nakonec ho zachránil kapitán výletní lodi Venuše, která však kvůli tomu uvízla na mělčině.

Dramatickou noc zažili také v Letovicích na Blanensku a okolí. Výška hladiny Svitavy tam během pouhé hodiny stoupla víc než dvojnásobně a ze stavu klidu dosáhla stupně ohrožení. Spolu s místními potoky zaplavila několik domů a silnic, jednu z obcí dočasně odřízla.

Kvůli předpovědi další bouřky dokonce krizový štáb v noci připravoval obyvatele na možnou evakuaci, k té ale podle místostarosty Letovic Bohuslava Kudy nakonec nedošlo. Po rozednění lidé začali sčítat škody, včetně narušených silnic a mostů.

Bouře se prohnala také východní částí Vysočiny mezi Žďárem nad Sázavou, Novým Městem na Moravě, Bystřicí nad Pernštejnem a Velkým Meziříčím. Hasiči tam podle jejich mluvčí Denisy Vrbové evakuovali osm lidí: dva ve Víru a po čtyřech v Dolní Rožínce a v obci Rovné. Pomáhali i s převozem rekreantů ze dvou letních táborů v Křídlech a Dvořišti.

V několika obcích voda pronikla nejen do sklepů a garáží, ale i do obytných částí domů. Na dvou místech, za obcí Bobrůvka a v Křižanově směrem na Pikárec, musela policie uzavřít zatopené nebo podemleté silnice. V Milešíně zase popadalo najednou 12 stromů. Škody půjdou zřejmě do milionových částek. Jen starosta Pikárce Josef Broža je odhaduje na statisíce korun.

Podle radarových snímků Českého hydrometeorologického ústavu v bouřkách dopadalo na zem místy až 50 milimetrů srážek. Půda navíc byla navíc nasáklá už po úterních intenzivních přívalech. Tehdy voda například zatopila několik domů v Boskovicích, z jednoho z nich musela policie evakuovat matku se dvěma dětmi.

Nedávné ničivé povodně si vyžádaly 14 lidských životů a jsou označovány za třetí nejtragičtější v historii České republiky. Jedna žena se stále pohřešuje.

Prohlédněte si podrobnou předpověď počasí, kterou pro vás denně připravujeme podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

O letošních povodních si přečtěte také:
Bouřky zasáhly východ Čech a střední Moravu, ve středu hrozí na celém území
Desítky domů na Jesenicku se musí zbourat
Přívalové deště neustávají, finanční pomoc připravuje i Člověk v tísni
Kvůli povodním přijde státní rozpočet o miliardy korun
V obcích, které zasáhla blesková povodeň, pokračuje úklid a sčítání škod
Na Žďársku našli čtrnáctou oběť povodní
Bouřky a přívalové deště stále sužují republiku
Přívalové lijáky potrápily Příbramsko, Vysočinu i Novojičínsko
Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
Povodně si vyžádaly už třináct obětí
S odklízením následků povodní pomáhají vojáci
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze

Ivan Holas, Martin Hromádka, Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme