Cizinci, kteří se rozhodnou vrátit domů, dostanou méně peněz

Ministerstvo vnitra příští týden změní podmínky pro cizince, kteří se rozhodnou vrátit do země původu. Už pět měsíců zahraničním pracovníkům stát nabízí letenku a 500 euro. Podle Běly Hejné z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra projekt přejde do druhé fáze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cizinečtí policisté při kontrole

Cizinečtí policisté při kontrole | Foto: Policie ČR

"Podmínky zůstávají stejné. Cizincům je nabízena úhrada leteckého spojení zpátky do země původu, je jim k dispozici asistence nevládních organizací ale i Mezinárodní organizace pro migraci a je jim nabízeno ubytování na poslední noc před odletem. O polovinu se ale snížil finanční příspěvek, který byl původně 500 euro na dospělou a 250 na dítě," uvedla Hejná.

Už pět měsíců Česko podporuje zahraniční pracovníky, kteří se chtějí vrátit domů. Největší zájem o zaplacení letenky a pěti set euro mají hlavně Mongolové, Vietnamci a Ukrajinci. Podle Hejné zájem cizinců předčil očekávání autorů projektu:

"Ke včerejšímu dni se nám do projektu zaregistrovalo 1819 cizinců, z toho 1750 už opustilo území České republiky. První fáze projektu byla naplánována na dva tisíce osob a zhruba na osm měsíců. Když jsme toto číslo dávali dohromady, tak jsme nevěděli, jestli zájem bude takový. Nakonec ale předčil naše očekávání."

Přečtěte si také:
Nabídku vlády na dobrovolné návraty využilo zatím 270 cizinců
Vládní nabídku cizincům na vycestování do jejich země využil zatím jen zlomek z nich
Cizinci bez práce mohou ode dneška požádat o letenku domů
Česko koupí letenku dvěma tisícům cizinců pro návrat domů

Petr Medek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme