Za nejasných okolností rezignoval šéf íránského jaderného programu

V Íránu odstoupil šéf státní agentury pro atomovou energii Gholám-Rezá Akázáde. Oznámila to agentura ISNA s upřesněním, že rezignoval už před třemi týdny a opustil zároveň i post viceprezidenta země. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád prý s rezignací souhlasil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán

Teherán | Foto: GhostWind

Gholám-Rezá Ákázáde vedl agenturu pro atomovou energii 12 let. Ve vysokých funkcích se tedy pohyboval už za předchozích reformátorských vlád prezidenta Chátamího. Před světovou veřejností však obhajoval íránský jaderný program i za současného prezidenta Ahmadínežáda, který je na Západě naopak vnímán jako radikál.

Agentura ISNA neuvedla žádný důvod Ákázádeho rezignace. Politik ale odstoupil za situace, kdy Íránem zmítají spory kolem regulérnosti nedávných voleb. Oficiálně je vyhrál Ahmadínežád, za nezákonně odstaveného vítěze se ale považuje Mír-Hosejn Músaví. Právě ten byl velmi blízkým spojencem Ákázádeho v 80. letech, kdy byl Músaví premiérem a Ákázáde jeho zástupcem.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme