Indonéskou metropolí Jakartou otřásly dva výbuchy. Zemřelo devět lidí

Ve dvou luxusních hotelích v Jakartě vybuchly nálože. Zemřelo devět lidí, a až padesát dalších utrpělo podle ministerstva bezpečnosti zranění. Mezi postiženými je také několik cizinců. Uvnitř jednoho z hotelů navíc policie našla ještě další nevybuchlou nálož. Záchranářské práce ještě neskončily a počet mrtvých i zraněných tak pravděpodobně poroste. Češi mezi obětmi patrně nejsou. Je pravděpodobné, že útok je dílem extrémistické organizace Džamáa Islamíja, která se přihlásila také ke krvavým útokům na ostrově Bali v letech 2002 a 2005.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hořící luxusní hotel v indonéské Jakartě

Hořící luxusní hotel v indonéské Jakartě | Zdroj: ČTK

Výbuch otřásl krátce před osmou hodinou ranní místního času nejprve hotelem Marriott. O pět minut později došlo k explozi i v Ritz-Carltonu, ve kterém se od zítřka měli ubytovat fotbalisté Manchesterz United s devadesátičleným doprovodným týmem. Oba luxusní hotely se nacházejí v obchodní čtvrti v centru Jakarty.

Podle lékařů jsou mezi zraněnými Indonésané, občané Nového Zélandu, Austrálie a Jižní Koreje. Policisté nyní vyšetřují, kdo za oběma výbuchy stojí. Podezřelá je organizace Džamáa Islamíja, usilující o vytvoření islámského státu v Indonésii, přestože tamní vláda tvrdila, že její činnost byla už výrazně eliminována.

Hotel Marriott se stal už terčem teroristického útoku před šesti lety, kdy zahynulo 12 lidí. Dalších 147 bylo zraněno.

Podle našeho velvyslance v Jakartě Pavla Řezáče by Češi mezi obětmi či zraněnými být neměli. "Podle zveřejněného jmenného seznamu zraněných není pravděpodobně mezi obětmi nebo zraněnými žádný občan České republiky. Jména obětí však nejsou zatím známa, policie je dosud nezveřejnila," uvedl český velvyslanec.

Přečtěte si také:
Tři atentátníci z Bali byli popraveni
Indonéská policie zatkla dva nejhledanější teroristy v zemi
Indonéská policie zadržela šéfa teroristické organizace Jemaah Islamiyah
Teroristické útoky na ostrově Bali: přes 30 mrtvých, více než 100 zraněných
Atentát na ostrově Bali si vyžádal téměř 200 obětí

Robert Mikoláš, Ondřej Himmer, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme