Jakešův legendární projev na Červeném Hrádku slaví 20. výročí

Je to dvacet let, co tehdejší šéf komunistů Milouš Jakeš pronesl legendární projev na Červeném Hrádku. Nahrávka pak unikla na veřejnost a někdejší funkcionář KSČ se stal terčem posměchu celého národa. Byl to třeba Jakešův exkurz do zemědělství, kdy si spletl bojlery a brojlery.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milouš Jakeš

Milouš Jakeš | Foto: Tomáš Adamec

"Přišel jsem k jedné paní, byla to bankovní úřednice, skončila v bance, její muž byl traktorista v družstvu, dělal v družstvu. Měli tam bojlery, asi deset tisíc tam měli brojlerů a měli sedm prasat. No tak s ní mluvím jak to dělá, kdo dělá ..., říká děti pomáhaj, všichni pomáhaj a tak dál," i takto se tehdy snažil Jakeš přiblížit, jak on vidí zemědělství.

Jakeš také označil komunisty za 'kůl v plotě'. Projev tak nepřímo naznačil, že režim už není v takové kondici, v jaké by si přál být. Heslo "Nechceme kůl v plotě" se pak stalo sloganem demonstrantů, kteří později svrhli totalitní režim v tehdejším Československu.

Záznam projevu tehdy pořídili a zveřejnili zaměstnanci Československé televize. Absurdní monolog odvysílala i Svobodná Evropa. Její redaktor Milan Šulc v Ranním interview Radiožurnálu o zveřejnění nahrávky řekl: "Rozhodovali jsme se tehdy asi tak pět vteřin, jestli nahrávku zveřejníme. Byla to neuvěřitelná věc. Na tehdejší dobu zvláštní a neočekávaná," uvedl Šulc.

Upřesnil ještě, že nahrávku tehdy získal přímo on od Alexandra Vondry. "Zprvu jsem nevěřil, že je to originál. Několikrát jsem si to poslechl a pochopil, že jde o skutečnost. Pocity jsem měl tehdy různé. Udivovalo mne, jakým způsobem se deklaruje hloupost tehdejších státníků. Zároveň to byl signál, že režim je v rozpadu," zavzpomínal Šulc.

Přečtěte si také:
Osvobozený Milouš Jakeš je občas kůlem v plotě
Vládci komunistické minulosti osvobozeni
Jak to bylo u soudu s Jakešem a Lenártem
Jakeš a Lenárt zproštěni viny
Jakeš a Lenárt žalováni z vlastizrady

Jak chápete dvacet let starý projev komunistického šéfa Milouše Jakeše na Červeném Hrádku? Hlasujte v naší anketě!

Nikola Bojčev, Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme