Jasná hvězda Vega

20. červenec 2009

Americká zpěvačka, skladatelka a básnířka Suzanne Vega patří k těm hudebníkům z absolutní světové špičky, kteří se do Česka rádi a poměrně často vracejí. Prvně tu koncertovala v roce 1990 a od té doby se Praze nevyhnulo snad žádné z jejích evropských turné, přičemž na některé vystoupení - zvláště ta v Lucerně v roce 1993 a v Kongresovém centru o čtyři roky později - se prostě nezapomíná. Hvězda standardně vysokého zářivého výkonu se k nám chystá i letos - a to hned čtyřikrát.

Suzanne Nadine Vega je rodačkou z kalifornské Santa Moniky. Od dvou let ale vyrůstala v hispánské čtvrti v New Yorku, kde její nevlastní otec Ed Vega působil jako učitel a sociální pracovník (biologický otec rodinu opustil krátce po jejím narození, o tom se ale dozvěděla mnohem později). V jedenácti se začala učit hrát na kytaru, jako teenager navštěvovala i kurzy tance a posléze studovala anglickou literaturu. Mezitím začala psát písničky - zprvu pod vlivem svých oblíbenců Leonarda Cohena či Lou Reeda.

V roce 1980 absolvovala první honorářem odměněnou veřejnou produkci a o pět let později vyšla její debutová deska. Skutečným "bodem zlomu" se ale stalo až následující album Solitude Standing, dodnes nejúspěšnější Suzannina nahrávka, jež svou protagonistku na dlouhá léta zaškatulkovala do role křehké písničkářky s kytarou na krku, později ovšemže překonanou některými aranžérsky odvážnějšími tituly, ale současně i stvrzovanou dalšími snímky - včetně posledního alba Beauty & Crime z roku 2007, které je základem jejího současného koncertního repertoáru.

Suzanne Vega

Autorka jedné z nejčastěji remixovaných písní Tom's Diner bude ve dnech 21. až 23. července exkluzivním hostem trojice koncertů kapely Čechomor v amfiteátru pod hradem Loket, v areálu Žluté lázně v pražském Podolí a na nádvoří zámku ve Žďáru nad Sázavou. V neděli 26. července navíc jejím sólovým vystoupením vyvrcholí doprovodný program Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Doprovodí ji renomovaní kolegové - Bowieho spolupracovník, kytarista Gerry Leonard, a baskytarista Michael Visceglia, jinak spoluhráč Bruce Springsteena či Phila Collinse.

Společnými koncerty s Čechomorem podpoří Suzanne Vega projekt organizace Pomocné tlapky zaměřený na výcvik asistenčních psů pro tělesně postižené, což se vcelku přirozeně snoubí se zpěvaččinými aktivitami v Amnesty International, kde se angažuje zvláště v problematice dětských práv. Týrané dítě je ostatně protagonistou jejího největšího hitu Luka, který bude v "playlistu" nadcházejících česko-moravských vystoupení newyorské umělkyně asi jen těžko scházet.

autor: Milan Šefl
Spustit audio