Evropská unie možná uvalí daně na zboží ze židovských osad

Evropský soudní dvůr se zabývá možností zavedení daně pro zboží ze židovských osad, které Izrael vybudoval na okupovaných územích. Píše o tom izraelský deník Jediot Achronot. Průlomový verdikt se má týkat sporu, který se objevil v Německu. Celní úřady v Hamburku chtějí zvláštní poplatek za zásilku, která je označená jako izraelská, ale pochází ze západního břehu Jordánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židovská osada Migron na západním břehu Jordánu

Židovská osada Migron na západním břehu Jordánu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Proti tomu se brání dovozce, a tak se kauzou začala zabývat celoevropská justice. Podobné případy už řešila řada evropských států. Izrael má s nimi dohody o různých úlevách. Evropské úřady se ale stále častěji zdráhají uplatňovat stejný postup i vůči produktům z okupovaných území - ať už jde o zeleninu, víno nebo o průmyslové výrobky. Sílí také tlak na označování takového zboží.

Evropské vlády se takto snaží vyhnout podpoře osadníků. Jeruzalémská vláda ale mimo jiné upozorňuje, že izraelské firmy na západním břehu zaměstnávají i tisíce místních Arabů. Evropa tak prý poškozuje i tyto lidi, kteří velmi těžko shánějí práci v palestinských městech.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme