Můry ruší signál netopýrům

21. červenec 2009

Hladový netopýr podle odrazu ultrazvukových vln lokalizuje chutnou můru a zaútočí. Jeho čelisti s drobnými zoubky ale sklapnou naprázdno. Můra totiž ovládá jeden velmi šikovný trik.

Můry druhu Bertholdia trigona z čeledi přástevníkovití žijí v oblasti od Colorada po Střední Ameriku. Během letu vydávají cvakavé zvuky, o jejichž funkci se vědci dohadují posledních 40 let. Na správnou stopu se dostali až biologové z americké Univerzity Wake Forest, kteří si všimli, že tito přástevníci se stávají kořistí netopýrů mnohem méně často než jiné druhy můr.

Cvakavé zvuky mají stejnou frekvenci jako ultrazvuk, který netopýři používají k lokalizaci kořisti. Bylo by možné, aby můry dokázaly svým cvakáním mást echolokační systém netopýrů? Experimenty s netopýry a můrami připoutanými ke stropu jedné půdy ukázaly, že teorie je správná - můry nejsou ani nechutné, ani netopýry svými zvuky neodrazují od útoku. Ve chvíli, kdy vědci můrám zabránili ve vydávání zvuků, se na ně netopýři nadšeně vrhali. "Cvakající" můru ale ve většině případů míjeli. Podle článku na stránkách Science NOW se vědci domnívají, že cvakavé zvuky vytvářejí v prostotu mnohonásobný akustický signál, který ruší echolokaci netopýrů. Jde o vůbec první známý případ akustické interference, který se vyskytuje v přírodě.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio