Poprvé po 300 letech stane na půdě Gibraltaru španělský státník

Poprvé od roku 1704 stane španělská noha na půdě Gibraltaru. Dnes tam totiž jedná španělský ministr zahraničí Miguel Angel Moratinos se svým britský protějškem Davidem Milibandem a šéfem gibraltarské autonomní správy Peterem Caruanou. Spory Velké Británie a Španělska týkající se Gibraltaru trvají už více než tři století. Španělé o Gibraltar přišli po prohrané válce o španělské dědictví, ale nároků na toto území se nevzdali dodnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gibraltar

Gibraltar

Na pořadu dne patrně nebude chybět ani diskuse o správě výsostných gibraltarských vod. Samotní představitelé Gibraltaru totiž považují území ve vzdálenosti tří námořních mil od pobřeží za své, stejně tak Španělé, kteří chtějí zmíněné pobřežní pásmo vyhlásit místem se zvláštním ekologickým režimem.

Zmíněná daňová politika Gibraltaru, který je obecně považován za daňový ráj, byla diskutována už během dřívějších bilaterálních jednáních v Londýně a Madridu. Téma v rámci dubnového summitu otevřela také skupina G20, která vydala deklaraci, která doporučuje zemím, které chtějí zůstat nedílnou součástí světové komunity, respektive její uznávanou částí, začít se chovat mnohem transparentněji právě v oblasti finanční a daňové politiky.

Gibraltar krátce na to uzavřel se Spojenými státy smlouvu o poskytování podrobnějších údajů o bankovních účtech subjektů a objemu cizích finančních prostředků na těchto účtech. Smlouva však narazila na nelibost Španělů, kteří mají za to, že za Gibraltar má smlouvy uzavírat Velká Británie.

Ta vnímá dlouhodobě Gibraltar jako svoji strategickou, politickou a vojenskou kolonii. V minulosti byl tento význam Gibraltaru, coby britského území podpořen i tím, že v tamním přístavu kotvily britské jaderné ponorky.

Pokud jde o ústavněprávní rámec, tak se Británie důsledně drží Utrechtské smlouvy z roku 1713, díky které získala Gibraltar jako přímou kolonii, a vychází také z referenda z roku 2002, ve kterém drtivá většina obyvatel Gibraltaru hlasovala pro setrvání pod britskou správou.

POSLECHNĚTE SI PŘÍSPĚVEK NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Poprvé od roku 1704 stane španělská noha na půdě Gibraltaru. Ptáme se do Londýna spolupracovníka Rádia Česko Ivana Kytky.

Ivan Kytka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme