Nastoupila tibetská léčba prověřená tisíciletími

Trápí vás zdravotní problémy a moderní léčba nepřináší kýžené výsledky? Můžete se obrátit třeba na tradiční tibetskou medicínu. Tento komplex vědy, umění a filosofie, který používá holistický přístup k péči o zdraví, patří mezi nejstarší léčebné systémy na světě. Není to úplně jednoduchá procedura, výsledky jsou ale prý zaručené. Chce to jen dostatek trpělivosti a snad i víry.

Sundávám si hodinky a ruce pokládám na polštářek dlaněmi nahoru. Lékařka sedí proti mně a dlouze a důkladně mi na obou zápěstích měří puls. Pohledem se mi vpíjí hluboko do očí, jako by skrze ně chtěla proniknout do mých útrob.

"Spíte dobře?" ptá se lékařka. "Ano," odpovídám. "Spíte hlubokým spánkem? Nebudíte se v noci?," pokračuje. "Ne." "Nebuší vám někdy srdce?" vyptává se a znovu odpovídám: "Ne, ne."

Asi po dvaceti minutách mi lékařka sděluje výsledek. "Z vyšetření pulsu je patrné, že energie vašich jater je slabší. Jejich funkce je v pořádku, ale energii mají slabší," straší mě lékařka a potvrzuje, že odtud tedy pramení moje letité potíže s vysokým cholesterolem.

"Potíže s cholesterolem jsou podle tibetské medicíny způsobeny špatnou funkcí trávícího ústrojí. To je jasné. A hlavní orgán, který je za tyto potíže odpovědný, jsou játra. Takový pacient by se měl vyvarovat nejen mastných jídel, ale také studených nápojů a syrových pokrmů, včetně zeleniny. Všechno by mělo být řádně uvařeno," vysvětluje mi doktor Sangye z Ústavu tibetské medicíny v indické Dharamsale.

Právě tento institut dnes soustřeďuje nejlepší lékaře, kteří uprchli z Tibetu. Má vlastní vysokou školu, kde se vzdělávají noví lékaři, i vlastní výrobnu léčiv. Tibetská medicína je složitý systém, který je založen na zcela jiných principech než medicína západní. Vychází z nauky o rovnováze pěti elementů v lidském těle. Jejich nerovnováha způsobuje onemocnění.

"Cíl tibetské medicíny i západní medicíny je stejný. Liší se v přístupech. Západní medicína je založena na vědeckém výzkumu, stále zkouší nové a nové léky a postupy. Tibetská medicína vychází z jiných kořenů. Už 2,5 tisíce let jsou naše lékařské postupy stejné a stejně úspěšné. Léčba jde ke kořenům problému, západní medicína léčí jen vnější příznaky," vysvětluje doktor Sangye.

Léčebné kůry jsou ale zdlouhavé, a tak se i v Asii stále víc lidí obrací na západní medicínu. Alespoň na začátku léčby. "Před třemi lety jsem měl bolesti břicha, bylo to nesnesitelné. Bral jsem moderní léky, bolest hned zmizela, ale stále se vracela. Poradili mi, abych se obrátil na naši tradiční medicínu. Léčil jsem se osm měsíců, teď jsem ale zcela zdráv," říká můj tibetský tlumočník Bučong.

Když se jej ptám, proč nešel hned k tibetskému lékaři, vysvětluje mi. "Moderní medicína je mnohem dostupnější. Léky si koupíš všude. Ale mají negativní vedlejší efekty, jsou to chemické přípravky," říká Bučong.

Přírodní původ léků v tibetské medicíně bývá také považován za jednu z jejích velkých výhod, honí se mi hlavou, když stojím před okénkem v tibetské lékárně. Usměvavá žena přede mě skládá jeden balíček za druhým. Léčba tibetskou medicínou je tak trochu na plný úvazek.

"Toto je ranní medicína. Každý den půl hodiny před snídaní si vezmete tuto pilulku, rozdrtíte ji v hmoždíři a zapijete teplou vodou. Obsah tohoto sáčku rozpustíte ve vodě a vypijete půl hodiny po obědě. Nakonec tyto tři pilulky zase rozdrtíte a s teplou vodou vypijete půl hodiny po večeři. To jsou vaše léky na dvouměsíční kůru," říká Torma a vysvětluje, že léky jsou vyrobeny z pětadvaceti různých bylin.

Jak je vidět, v případě tibetské medicíny je zdlouhavá a složitá nejen samotná léčebná kůra, ale i výroba. Naštěstí jsou léky mimořádně trvanlivé, a tak se s nimi ve skříni ještě pár let nic nestane.

autor: jma
Spustit audio