Bruntálští policisté dopadli zloděje nafty

22. červenec 2009

Policisté dopadli postrach bruntálských zemědělců. Zadrželi dva mladíky, kteří po nocích kradli ve velkém naftu. Zatím jim prokázali, že odcizili přes 4000 litrů. Brali ji ze zaparkovaných traktorů, nákladních vozů nebo zemědělských strojů.

Rozsáhlé lesy, mezi nimi pole, občas nějaká vesnice. Tak vypadá Bruntálsko. Právě tady v horském regionu řádila tři měsíce dvojice mladých zlodějů. Využili specifičnosti kraje a kradli naftu ze zemědělských strojů, které byly zaparkované v odlehlých místech.

"Za jednu noc byli schopni odcizit od 100 do 300 litrů nafty a odvézt v osobním vozidle. Což je výjimečné, protože se to tak často nevidí," popisuje kriminalista Vladimír Špiláček.

Bruntálsko je kraj s tradičně vysokou mírou nezaměstnanosti a právě krádeže pohonných hmot tady policisté neřeší poprvé.

Policisté měli nejdříve hlášení o jednom či dvou případech. Když jich začalo přibývat, bylo jasné, že jde o rozsáhlou sérii. "Aktivizovala se síť informátorů, zvýšil se silniční dohled," potvrzuje policistka Petra Svobodová.

Mladíky zatkli doma, byli překvapeni. Komu ale naftu pod cenou prodávali, se kriminalistům zjistit nepodařilo. Oba pachatelé ve věku 19 a 20 let jsou nezaměstnaní a dosud žádný delikt nespáchali.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu