Slavný němý film s živým hudebním doprovodem

21. září 2010

Ve středu 29. července ve 21:30 hodin bude v Letním kině Širák v Hradci Králové uveden slavný němý film EROTIKON s živým hudebním doprovodem Icon orchestra. Film Erotikon režiséra Gustava Machatého z roku 1929 je prvním českým filmem, který si vydobyl mezinárodní uznání a místo v dějinách kinematografie. Díky péči pracovníků Národního filmového archivu jej diváci mohou zhlédnout v rekonstruované podobě. Němé "drama lásky o sedmi dílech" bylo ve své době opředeno skandální pověstí. Jeho "kosmopolitní" charakter i ambice potvrzovalo také mezinárodní herecké obsazení v čele se slovinskou královnou krásy Itou Rinou. ICON ORCHESTRA vznikl na jaře 2008 k příležitosti živého hudebního doprovodu němého filmu Erotikon na půdě Českého kulturního centra v Paříži. Nástrojové obsazení orchestru využívá tradiční a originální hudební nástroje.

ICON ORCHESTRA vznikl na jaře 2008 k příležitosti živého hudebního doprovodu němého filmu Erotikon na půdě Českého kulturního centra v Paříži. Nástrojové obsazení orchestru využívá tradiční a originální hudební nástroje: housle, akordeon, klarinet, bas-klarinet, saxofon, flétny, piano, digitálně ozvučený kořen stromu, mechanické strojky. Vše pod kontrolou čtyř hráčů. Hudební styl a ladění orchestru je současné. Napětí a dějovou posloupnost nesou epické postupy minimalismu. Emocionální zabarvení a celkovou zvukomalebnost filmu vyzdvihují alternativní zvuky, lyrické i extatické sólové výstupy, punk, jazz, vážná hudba, taneční prvky. Orchestr zpracovává soudobé hudební prvky s vizuální dobovou atmosférou němých filmů. Obsazení: Jan Holeček, Agnes Kutas, Tomáš Žižka, Dragan Stojčevski. www.iconorchestra.cz
Obsah filmu Erotikon:
Němé "drama lásky o sedmi dílech" Erotikon, jež natočil Gustav Machatý v letech 1928-29, mělo tvůrci dopomoci k mezinárodnímu věhlasu. Skandální pověstí opředený film byl očekáván s takovým zájmem, že byl ještě před dokončením prodán do zahraničí. Jeho "kosmopolitní" charakter i ambice potvrzovalo také mezinárodní herecké obsazení v čele se slovinskou královnou krásy Itou Rinou.
Námět v podobě "filmového manuskriptu" Panenství napsal Vítězslav Nezval. V titulcích však uveden není, neboť se obával konfliktu s kolegy z avantgardního sdružení Devětsil, jež se stavělo proti spolupráci svých členů s filmaři. - Erotikon zpracovává banální kalendářový příběh o milostném vzplanutí naivní venkovské dívky, kterou přivede do jiného stavu lehkovážný světák. Ačkoli se "svedená a opuštěná" žena později z vděčnosti vdá za šlechetného, zámožného a usedlého muže, znovu málem podlehne zrádnému milenci. Až v závěru pochopí, že "přelétavé lásky nedají ženě nikdy to štěstí, které jí poskytuje klidný přístav manželství".
Erotikon je svojí formou obdobně průkopnické dílo jako režisérův nejslavnější snímek Extase (1932), jež tematicky předjímá. Machatý se v něm sice ještě neodvážil tak "pohoršlivých" scén jako v Extasi, estetickými výrazovými prostředky a "se silnou erotickou vynalézavostí" se ovšem dotkl do té doby tabuizovaných témat.
Výlučnost Erotikonu spočívá především v modernistické formě. Ta z příběhu, jakoby vypůjčeného z červené knihovny, dodnes činí výjimečné dílo (i když zejména díky prvním dvaceti minutám; zbytek je již poplatnější schématům mondénních salonních dramat o nevěře). Kompozičně důmyslné záběry, detaily roztoužených tváří, sugestivní světelné kontrasty či podmanivé využívání vizuálních symbolů (splynutí dvou kapek deště na okně ve chvíli, kdy mezi milenci dojde k sexuálnímu aktu) a dynamická montáž, jsou dokladem režijního i kameramanského mistrovství, jež z Erotikonu učinilo dílo světového významu.

Spustit audio