Kyrgyzstán volí prezidenta - opozice označila hlasování za zfalšované

V Kyrgyzstánu volí prezidenta. Hlavním favoritem je dosavadní hlava státu Kurmanbek Bakijev. Jeho jediný vážný soupeř, opoziční předák Almazbek Atambajev svou kandidaturu jen několik po otevření volebních místností stáhl. Země je v centru pozornosti kvůli předpokládaným zásobám ropy a zemního plynu. Je také strategickým územím pro válečné operace v Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyrgyzstán - území

Kyrgyzstán - území

Opozice už označila hlasování za zfalšované a žádá vypsání nových voleb. Do ulic města Balykčy vzápětí vyrazily stovky protivládních demonstrantů. Policie je rozehnala obušky a střelbou do vzduchu.

Bakijevovi kritici poukazují na fakt, že prezident zastrašuje své politické oponenty. Aby podpořil šance na svoje znovuzvolení, neváhá využít ani hrozby islamismu.

Západ si Kyrgyzstánu začal všímat počátkem roku, kdy se Bakijev rozhodl uzavřít americkou vojenskou základnu v zemi poté, co od Rusů získal pomoc ve výši dvou miliard dolarů. Později své rozhodnutí změnil a povolil Američanům zůstat. Zároveň ale umožnil Moskvě otevřít si na kyrgyzském území další vojenské středisko. Pro USA je letecká základna v této středoasijské republice klíčová. Právě odtud proudí zásoby a munice pro spojenecké jednotky v Afghánistánu.

Související příspěvky:
Kyrgyzská vláda je pro uzavření americké základny v zemi
Ve volbách v Kyrgyzstánu zvítězila strana prezidenta Bakijeva
Nový kyrgyzský parlament schválil Bakijeva
Opoziční předák Bakijev převzal dočasně moc v Kyrgyzstánu
Kyrgyzský prezident údajně uprchnul ze země

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko se snaží udržet si ve středoasijských zemích poměrně významný vliv. Příspěvek Lenky Buriánkové a rozhovor s ekonomickým redaktorem časopisu Reflex Markem Hudemou.

Igor Maňour, Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme