Irácký premiér připustil, že Američané mohou zůstat v Iráku déle, než slibují

Američtí vojáci možná zůstanou v Iráku i po roce 2011, do kdy mají podle dosavadní dohody ze země všichni odejít. Vůbec poprvé to připustil irácký premiér Núrí Málikí. Irácká vláda v posledním roce vystupovala vůči Spojeným státům velmi emancipovaně a komentátoři proto mluví o velkém obratu v postojích Bagdádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soumrak v Iráku

Soumrak v Iráku | Foto: National Guard New York

Stažení Američanů z Iráku slíbil sám prezident Barack Obama a iráčtí politici tak mohli snadno svým voličům ukazovat, jak dbají na obnovu nezávislosti Iráku na Washingtonu.

Před třemi týdny odešly americké bojové jednotky z měst a celý Irák měly opustit za dva a půl roku. Nyní ale Málikí během cesty po Spojených státech prohlásil, že pokud budou irácké síly potřebovat další výcvik a podporu, Američané mohou zůstat i déle.

Přítomnost cizích vojáků v zemi je hlavním argumentem různých povstaleckých skupin. I proto bagdádská vláda dosud prosazovala přesný harmonogram pro odchod Američanů a před časem také omezila operační možnosti amerických vojáků v zemi. Už 2. července navíc Bagdád americkým jednotkám zakázal společné hlídky s iráckými jednotkami. Američané prý také smějí jezdit se zásobovacími kolonami výhradně v noci a obecně se moc nemají ukazovat na veřejnosti.

Irácká vláda tak chce svým občanům patrně ukázat ukázat, že nejsou loutkami Spojených států, jak jim předhazují rebelové, čímž je americká strana notně zaskočena a varuje, že ústup amerických sil považují rebelové za slabost. Washington tvrdí, že tři hlavní povstalecké skupiny podporuje Írán a že jejich terčem se v poslední době stávají výhradně americké jednotky.

Přečtěte si také:
Američtí velitelé v Iráku si stěžují na výrazné omezení svých pravomocí
Američané nemění nic na plánech stahování svých vojáků z Iráku
Ministr obrany USA Gates podporuje stažení vojáků z Iráku
Iráčan házející boty na prezidenta Bushe dostal tři roky vězení
USA používaly při invazi do Iráku citáty z bible

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme