Apollo 11

25. červenec 2009

V tomto týdnu byla média plná kulatého výročí první lidské mise na Měsíc. Od okamžiku, kdy dvojice amerických astronautů poprvé vystoupila na jeho povrch, uplynulo 40 let. A Daniel Raus vám řekne, že let Apolla 11 měl i mimořádně zajímavou náboženskou dimenzi.

Slavná mise Apolla 11 se připomínala po celém světě v pondělí. Všude běžely záběry Neila Armstronga a Buzze Aldrina, kteří jako první lidé v dějinách vystoupili na Měsíc. Stalo se tam ale také něco, o čem dlouho nikdo nevěděl. Na veřejnost se to mělo dostat až po mnoha letech.

Tajemná událost se letos připomínala o den dřív, tedy v neděli, nedaleko Johnsonova Vesmírného střediska na předměstí Houstonu v Texasu. Je tam presbyteriánský kostel, který slaví takzvané "měsíční přijímání" - vždy v neděli, která je nejblíže k 20. červenci, tedy k výstupu astronautů na Měsíc. Mimochodem, samotný kostel vypadá zajímavě - má barevné vitráže se záběry z Hobbelova teleskopu a když tam vystoupí skvěle zpívající sbor, najdete v něm aspoň dva nebo tři astronauty.

Pojďme ale k události, která zůstala kamerám utajena. Buzz Aldrin, který vystoupil na Měsíc jako druhý, byl aktivním věřícím z tohoto presbyteriánského sboru. Na vesmírnou cestu si vzal malý kalich a speciálně připravené víno a chléb, aby na Měsíci jako první člověk tyto výsostně křesťanské symboly také přijal. Onen kalich je dnes ve vlastnictví zmíněné církve, která ho na dané výročí vždy použije.

A proč o celé věci Buzz Aldrin mlčel? Důvodem byla soudní žaloba zakladatelky Amerických ateistů, podle které NASA porušila zákon, když posádka předchozího Apolla 8 četla úryvek z Bible. Nejvyšší soud sice později žalobu zadmítl, ale v čase Apolla 11 byl Aldrin opatrný. O tom, co chce udělat, nevěděla ani jeho manželka. Zajímavé je i to, že v Houstonu navazoval tehdy s astronauty spojení nevěřící Charles Duke, který o tři roky později také vystoupil na Měsíc - a po této zkušenosti se stal křesťanem.

Co se týče vzácného kalicha, který byl ve vesmíru, duchovní ze zmíněné presbyteriánské církve Mark Cooper poznamenal, že přijímání se dá slavit jednoduše všude - i v lunárním modulu na Měsíci. A nikdo nepochybuje o tom, že tento předmět ztělesňuje kus historie letů člověka za hranice všedních, pozemských poměrů.

autor: Daniel Raus
Spustit audio