Děti v Česku zřejmě zůstanou i nadále trestně odpovědné až od 15 let

Občanským demokratům se v Senátu nepodařilo prosadit hranici trestní odpovědnosti od čtrnácti let věku. Ta měla začít platit zároveň s novelou trestního kodexu od ledna příštího roku. Senát jako celek ale umožnil přijetí další novely trestního zákoníku, která hranici pro trestní odpovědnost i legální sexuální styk vrací na původních patnáct let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čím dál více dětí utíká především z ústavních zařízení

Čím dál více dětí utíká především z ústavních zařízení | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pokud normu podepíše prezident, měla by platit původní hranice trestní odpovědnosti patnácti let i po 1. lednu 2010, kdy vstoupí v platnost velká novela trestního kodexu. V ní je právě snížení věkové hranice na čtrnáct let.

Komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová, která je autorkou novely polu s kolegyní Kateřinou Konečnou, je s výsledkem hlasování senátorů spokojená:

"Jen malá část veřejnosti si uvědomuje, že v právním řádu už máme zakotvený zákon o odpovědnosti mládeže, který řeší odpovědnost nezletilých pachatelů závažných trestních činů obligatorními formami trestů, které jsou ale spojeny s celou řadou výchovných opatření."

Podle Bebarové-Rujbrové není dobré mladistvé jen trestat: "Jsem přesvědčena, že nahradit tato výchovná opatření pouhými tresty představuje rezignaci na výchovu a selhání nás dospělých."

Senátor ODS Jiří Žák připomněl, že se provedla změna platného, ale zatím ještě neúčinného zákona, což podle něj způsobí velký zmatek. Je pro zachování hranice čtrnácti let a připravil proto pozměňovací návrh.

Také Aleš Hambálek z Výchovného ústavu v Děčíně-Boleticích je pro hranici čtrnáct let s tím, aby se zřídila speciální zařízení, kam by se provinilé děti umístily, nikoli aby šly do věznic.

Zuzka Bebarová-Rujbrová, Jiří Žák a Aleš Hambálek diskutovali o hranici trestní odpovědnosti v podvečerním Radiofóru. Záznam debaty jsme pro vás uložili v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Věková hranice trestní odpovědnosti v Evropě je různá

V Evropě se hranice trestní odpovědnosti převážně snižuje. Ke snížení věkové hranice přistoupila například Gruzie, která trestní odpovědnost pro postavení mladistvého pachatele před soud změnila ze čtrnácti na dvanáct let.

V roce 2006 udělalo podobný krok Slovensko, kde věková hranice klesla z patnácti na čtrnáct let. A snížení trestní odpovědnosti ze třinácti na dvanáct let zvažuje v současnosti Francie.

Velmi nízkou hranici pro možné postavení mladistvých před soud má také Švýcarsko, kde jsou děti trestně odpovědné už od deseti let věku. Nepodmíněný trest tam lze dospívajícímu ale uložit až po dovršení 15 let.

Proti evropskému trendu jde naopak Skotsko, které věkovou hranici zvyšuje z osmi na dvanáct let. Důvodem je skutečnost, že má nejnižší hranici trestní odpovědnosti v Evropě.

Na vyšších úrovních zůstává věková hranice trestní odpovědnosti například v Portugalsku a Španělsku, kde je stanovena na 16 let. V Belgii a Lucembursku zatím zůstává dokonce na 18 letech.

Přečtěte si také:
Trestní odpovědnost děti od patnácti nebo od čtrnácti?
Senátoři možná vrátí trestní odpovědnost na 15 let
Trestní odpovědnost by mohla zůstat na hranici patnácti let
Senát schválil nový trestní zákoník beze změn
Pospíšil je ochoten vrátit novelou trestní odpovědnost na 15 let
Nový zákoník snižuje trestní odpovědnost z 15 na 14 let
Vláda schválila nový trestní zákoník, snížení hranice trestní odpovědnosti nepodpořila

Podívejte se ještě, jak jste hlasovali v naší anketě. Jste pro vrácení hranice trestní odpovědnosti ze 14 na 15 let?

Naďa Bělovská, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme