Kalifornie drasticky snižuje výdaje

Nejmocnější stát USA Kalifornie má bezprecedentní finanční problémy. Rozpočet nejlidnatějšího a nejbohatšího amerického státu se dostal do deficitu 26 miliard dolarů. Zákonodárci teď schválili sérii drastických opatření, která mají rozpočet vyrovnat. Za kalifornskými problémy stojí především světová ekonomická krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zabriskie Point v kalifornském Death Valley

Zabriskie Point v kalifornském Death Valley | Foto: Alexandr Pícha

Republikánský guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger poděkoval voličům za nápady, jak snížit rozpočet. Na videu umístěném na Twitteru mává nožem a mluví o potřebě hlubokých zásahů do rozpočtu. Jestli ale právě tohle přesvědčilo zákonodárce o potřebě spolupracovat není jisté.

Obě komory kalifornského parlamentu v každém případě po maratónu jednání schválily škrty. Ty budou znamenat v některých případech propouštění státních zaměstnanců, především učitelů, a zvýšení některých poplatků, například školného na státních univerzitách.

Zákonodárci ale odmítli dvě nejkontroverznější opatření. Podle jednoho z nich by místní úřady přišly asi o miliardu dolarů na dopravu. Druhý projekt počítal s obnovením těžby ropy u kalifornského pobřeží, což by do státního rozpočtu přineslo asi sto milionů dolarů.

Guvernér Schwarzenegger nicméně naznačil, že už schválenou legislativu co nejdřív podepíše a bude hledat další úspory.

Přečtěte si také:
Kalifornie nachází kompromisní řešení finanční krize

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme