Čínští vědci objevili způsob předvídání zemětřesení

Následky ničivého zemětřesení v Sečuanu nemusely být podle čínských vědců tak tragické. Přírodní katastrofa se prý dala předpovědět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled ze zničeného obydlí na pobořené město

Pohled ze zničeného obydlí na pobořené město | Foto: Robert Mikoláš

Více než měsíc před zemětřesením, při kterém zemřelo přes osmdesát tisíc lidí, totiž bylo v Sečuanu rušeno vysílání rádiových vln. Většina světových expertů ale možnost předvídání zemětřesení zatím vylučuje.

Výpadek ve vysílání velmi dlouhých vln, který byl nejsilnější nad epicentrem otřesů, trval od 1. dubna až do 12. května 2008, kdy Sečuan zasáhlo zemětřesení. Informace zveřejnil tým čínských vědců, kteří údaje získali z francouzského seismologického satelitu, vypuštěného na oběžnou dráhu v roce 2004.

Vědci v této souvislosti upozornili na to, že podobné zkušenosti zaznamenali i Japonci v druhé polovině dvacátého století, a to i před zemětřesením v Kóbe v roce 1995.

Velmi dlouhé vlny se v minulosti využívaly v námořní i v letecké dopravě, dokud je nevytlačila satelitní navigace. Většina těchto radiových stanic ale zůstala v provozu, proto by podle čínských vědců mohly být využívány právě při předvídání zemětřesení.

Přečtěte si také:
Čína odkrývá následky nejničivějšího zemětřesení za posledních 30 let
Při zemětřesení v Číně zahynulo více než 70 tisíc lidí

Robert Mikoláš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme